Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

eGATE - rychlejší odbavování na letišti

Nová generace biometrického odbavování na Letišti Václava Havla Praha pomocí bran systému EasyGO. Odbavení trvá pouhých patnáct vteřin! 

Ředitelství služby cizinecké policie v pondělí dopoledne zahájilo do provozu čtyři nové automatizované biometrické brány na odletu z mezinárodního letiště Václava Havla Praha. První generaci bran automatického odbavení, takzvané eGATE, využívali cestující od roku 2012 (viz článek zde: EasyGO) a toto pondělí spustili zástupci policie a letiště brány druhé generace, které fungují například ve Spolkové republice Německo. Němečtí sousedé mají takových automatických bran na 6 mezinárodních letištích dokonce 120 a ročně odbavují asi 4,5 milionů cestujících.

Novinku mohou využít pouze občané Evropské unie, Evropského hospodářského prostoru a Švýcarska, starší 15 let, kteří létají mimo Schengenský prostor a vlastní pas s biometrickými údaji. Cestující vloží cestovní doklad do čtecího zařízení, kde proběhne kontrola dat, poté přistoupí k bráně a pohyblivá biometrická kamera ověří obličej. Na tento proces dohlíží policista, který na monitoru počítače sleduje chování cestujícího, porovnávání biometrických údajů z pasu a ověřování obličeje. Pokud je vše v pořádku, otevřou se vstupní dveře brány a cestující může překročit hranici. Doba hraniční kontroly závisí na chování cestujícího, nicméně čas odbavení je pouhých patnáct vteřin (oproti předešlé generaci eGatů v čase 25 vteřin).

Vedoucí Národního situačního centra ochrany hranic služby cizinecké policie plk. Mgr. Petr Malovec tuto novinku velmi vítá a dodává: „Využívání tohoto biometrického systému umožňuje zefektivnit a zrychlit proces hraniční kontroly při zachování či dokonce zvýšení všech bezpečnostních standardů.“

Projekt "Posílení systému automatizované kontroly e-Pase na mezinárodních letištích (e-Gate)", je podpořen grantem z Norských fondů 2009 - 2014, Programu CZ14 – Spolupráce v rámci Schengenu a boj proti příhraniční a organizované trestné činnosti, včetně nezákonného obchodování s lidmi a migrace zločineckých skupin.
 
Více informací k projektu naleznete zde:
http://www.policie.cz/clanek/kancelar-projektu-a-evropskych-fondu-norske-fondy-2009-2014.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d
 
Zpracovala: por. Bc. Jana Rösslerová - 23. 7. 2015

 

Odkazy do noveho okna

eGATE (1)

eGATE (1) 

Detailní náhled

eGATE (2)

eGATE (2) 

Detailní náhled

eGATE (3)

eGATE (3) 

Detailní náhled

eGATE (4)

eGATE (4) 

Detailní náhled

eGATE (5)

eGATE (5) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem