Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"eComm action"

KRAJ - Policie ČR je partnerem celoevropské kampaně Europolu. Pozor na rizika spojená s on-linem prodejem! 

On-line prodeje v tomto období pandemie rostou a internetoví lapkové samozřejmě nespí. Ba naopak, využívají neopatrnosti zákazníků a čekají na každou jejich chybičku.

Policie ČR se připojila k celoevropské kampani mezinárodní organizace Europol. Kampaň je zaměřená na rizika spojená s on-linem prodejem, a je cílená nejen na internetové prodejce, ale také na koncové zákazníky - více v tiskové zprávě Policejního prezidia ČR:

https://www.policie.cz/clanek/ecomm-action-aneb-vyhodna-koupe-ci-podvod.aspx

Buďte opatrní při nakupování přes internet, pokud možno neplaťte za zboží předem a raději si připlaťte za dobírkovou službu. Věřte, že se Vám to vyplatí! 

Pro mnoho zákazníků dobírka představuje ten nejbezpečnější způsob, kdy si jsou jisti, že za své peníze skutečně něco obdrží. Mezi obchodníky naopak není dobírka nejoblíbenější, protože své peníze získají, až když zákazník zboží převezme – a to může trvat.

V případě, že bude po uhrazení dobírkové částky a následném rozbalení zásilky zjištěn jiný než očekávaný obsah, například podvodník místo mobilního telefonu pošle třeba krabičku rýže, musí vzniklou situaci příjemce řešit s odesílatelem, popřípadě okamžitě s Policií ČR.

Raději co nejdřív vytočte číslo policie. Ta může pozdržet vydání dobírkové částky odesílateli a záležitost prošetřit. V tomto případě máte ještě naději, že se Vaše peníze nedostanou k podvodníkovi. 


18. 11. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem