Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Dvě dopravní akce a nadcházející „Dušičky“

OLOMOUCKÝ KRAJ - Proběhly dvě dopravně bezpečnostní akce a připravujeme se na "Dušičky". 

Koncem minulého týdne proběhly dvě dopravně bezpečnostní akce orientované na nákladní a autobusovou dopravu v Olomouckém kraji.

Ve čtvrtek 18. října 2018 proběhla celorepubliková součinnostní akce s Generálním ředitelstvím cel a Centrem služby pro silniční dopravu zaměřená zejména na odhalování přestupků v oblasti kontrolního vážení hmotnostních limitů nákladních vozidel. V průběhu akce policisté zkontrolovali 48 řidičů, z toho zvážili 17 vozidel. Zjistili 28 přestupků a 19 z nich vyřešili na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 11 400 korun. Za přestupky v souvislosti s kontrolním vážením devět provozovatelů a dva řidiče oznámili správním orgánům.  

Od 17. do 19. října 2018 proběhla další dopravně bezpečnostní akce v rámci mezinárodní spolupráce „TISPOL“. Opatření bylo namířeno převážně na kontrolu vozidel přepravující osoby (autobusy, autokary) a nákladní dopravu. Policisté za tři dny zkontrolovali 337 vozidel, z toho 225 nákladních vozidel a 4 autobusy. Při kontrole zjistili 115 dopravních přestupků, z toho 102 přestupků vyřešili na místě v příkazním řízení v celkové výši 48 800 korun a 13 přestupků oznámili příslušným správním orgánům. Nejčastější přestupek byl nevyhovující technický stav vozidel. V 19 případech řidiči překročili hmotnost vozidla. V případě kontrol nákladních vozidel nad 3,5 t, mimo jiné 16 řidičů použilo vozidla v nevyhovujícím technickém stavu, 14 vozidel bylo přetíženo a 7 řidičů nedodrželo dobu řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky.

V průběhu obou akcí jsme nezjistili žádného řidiče pod vlivem alkoholu ani pod vlivem jiné návykové látky.

Památka zesnulých

V souvislosti s blížícím se dnem uctění památky zesnulých, očekáváme zvýšený provoz na silnicích. Za volant v tomto období mnohdy usedají i méně zkušení či starší řidiči. Apelujeme proto na všechny účastníky silničního provozu, aby dbali zvýšené opatrnosti, chovali se ohleduplně a ukázněně.

Policisté budou dohlížet na bezpečnost a plynulost dopravy. Zaměří se i na dodržování veřejného pořádku. Preventivně budou působit na hřbitovech, parkovištích a v jejich přilehlém okolí. V této souvislosti připomínáme řidičům, aby nezanechávali ve vozidlech na viditelných místech žádné věci. Tedy nejen zavazadla, peněženky a mobilní telefony, ale ani prázdné tašky nebo obaly, které mohou přitáhnout pozornost zloděje. V některých případech pachatel způsobí větší škodu na vozidle, než je hodnota odcizených věcí.

Pohybujte se obezřetně, neodkládejte tašky nebo jiné cennosti na místa kam nevidíte, hlavně při zdobení hrobů. Vždy mějte své věci pod kontrolou. Obratný zloděj dokáže využít každé Vaší nepozornosti.

por. Mgr. Libor Hejtman
23. října 2018

vytisknout  e-mailem