Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dvaačtyřicet cizinců si vzala do hledáčku cizinecká policie

RYCHNOVSKO – K jejich vyhoštění by mělo dojít v následujících dnech u sedmnácti z nich. 

Důkladnou kontrolou policisté odboru cizinecké policie zjistili v uplynulých dnech na Rychnovsku pochybení hned u několika pracujících cizinců. Za nimi si došli přímo do jednoho z mnoha výrobních závodů v průmyslové zóně na Solnicku. V průběhu několika hodin zde zkontrolovali policisté celkem dvaačtyřicet cizinců, a to ve věci zákonného dodržování pobytového režimu cizinců a dodržování zákona o zaměstnanosti. Pochybení zjistili v šestnácti případech, kdy cizinci vykonávali práci bez platného pracovního povolení. V jednom případě k tomu cizinec překročil dobu oprávněného pobytu na území České republiky. Policisté rovněž provedli kontrolu dodržování pobytového režimu všech kontrolovaných cizinců.

Šestnáct zajištěných cizinců bylo převezeno k provedení dalších úkonů, například k bezpečnému zjištění identity osob, jako například fotografování a daktyloskopie. V drtivé většině jde o muže a ženy z Ukrajiny. Policisté ještě týž den zahájili s těmito cizinci řízení o správním vyhoštění cizinců, na jehož konci budou muset ČR opustit. Připojí se tak k předešlé skupině 20 cizinců, kterým byl pobyt na území ukončen v souvislosti s obdobnou kontrolou, provedenou v předešlém měsíci.
 
Policisté odboru cizinecké policie, kteří se této kontrolní činností průběžně věnují, zjišťují, že management výrobních závodů mnohdy vůbec netuší, že pracovní doklady, jimiž se cizí státní příslušníci prokazují, neodpovídají platné české či unijní legislativě. Pracovněprávní vztah totiž ve většině případů vzniká mezi cizincem a externí firmou, která následně pracovní síly do provozoven, kde výroba probíhá, dodává. 

Odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje bude i nadále kontroly provádět, a to nejen na Rychnovsku, ale i v ostatních částech kraje. Důraz bude kladen nejen na kontrolu cizinců ve výrobních závodech, ale také v ubytovacích zařízeních.

Zde najdete informace o podobné akci, o níž jsme informovali 5. října 2017 a která obsahuje bližší statistické údaje.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
24. listopadu; 14:55 hodin
 

vytisknout  e-mailem