Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dva případy ze Smíchova

Policisté z místního oddělení Smíchov za poslední dobu odhalili i takové protiprávní jednání. 

Falešný policista

První případ se odehrál v Plzeňské ulici, kde si policisté všimli vozidla tovární značky Škoda Superb, jehož řidič vjel opakovaně do zákazu vjezdu. Z toho důvodu se ho tedy policisté rozhodli okamžitě zastavit, provést kontrolu a vyřešit dopravní přestupky. Když pak ale policisté dávali pokyn k zastavení, řidič Superbu z okénka pouze vystrčil ruku s koženým pouzdrem, ve kterém byl jakýsi odznak a ve své jízdě nadále pokračoval. Policisté proto ve výzvách k zastavení pokračovali a řidič nakonec zastavil. Během kontroly policistům okamžitě předložil služební odznak Služby kriminální policie a vyšetřování. Mimo to se k policistům choval, mírně řečeno, důvěrně a po celou dobu jim tvrdil, že je kolega z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Krom tykání se navíc neostýchal policisty požádat, zda by ho přednostně nedoprovodili z centra Prahy, kde byla zhoršená dopravní situace. Už přinejmenším řidičovo zvláštní chování vyvolalo v policistech podezření, že se o žádného kriminalistu nejedná a ani nikdy nejednalo. Tento fakt následně potvrdila i provedená lustrace v evidencích policie.

Čtyřicetiletý řidič je podezřelý z přestupku proti pořádku ve státní správě vyskytující se na více úsecích státní správy. Toto jednání i přestupky spáchané v dopravě policisté oznámili k dořešení příslušným správním orgánům. Zajištěný odznak byl následně odeslán ke zkoumání, jehož výsledky ukázaly, že se jedná o pravý odznak, který byl v minulosti kriminalistou nahlášen jako odcizený.

Během silniční kontroly nalezli policisté drogy

Stejná hlídka si pak během služby na konci prosince krátce po půlnoci všimla vozidla tovární značky Alfa Romeo, jehož řidiče se rozhodli zastavit a zkontrolovat. Řidič i jeho spolujezdec, oba cizí státní příslušníci, se však během kontroly chovali velice nervózně, a proto u řidiče policisté provedli orientační test na přítomnost drog v těle, který byl pozitivní na pervitin a kokain. Navíc si během kontroly policisté všimli, že na zemi pod sedadlem leží několik igelitových kapslí s bílým a hnědým práškem.

Policisté poté od spolujezdce zjistili, že do České republiky přicestoval za svými přáteli. Během toho se ale seznámil také s mužem, který řídil vozidlo. Chvíli před kontrolou spolu užili drogy a následně vyrazili do centra. Když je pak policisté zastavili, snažil se řidič spolujezdci do pusy násilím dostat kapsle s drogami a chtěl po něm, aby je spolknul. To však spolujezdec odmítl a vyplivnul je na zem, kde je pak následně policisté nalezli. Spolujezdec o drogách ve vozidle od počátku nevěděl, a proto také nebyl důvod k jeho zadržení.

Kriminalisté jednadvacetiletého řidiče obvinili ze spáchání trestného činu přechovávání a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. V této souvislosti detektivové provedli domovní prohlídky, v rámci kterých již u obviněného nenalezli žádné další drogy. I z toho důvodu je cizinec v současné době stíhán na svobodě.

Závěrem je nutno zmínit, že spolujezdec, u kterého test na drogy prokázal přítomnost pervitinu a marihuany, je pilot severoafrických aerolinek.

por. Bc. Iveta Martínková – 4. 1. 2015

Odkazy do noveho okna

Nalezené drogy

Nalezené drogy 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem