Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dva pachatele kriminalisté dopadli několik minut po loupeži

JABLONEC NAD NISOU - SEMILY - Jabloneckým kriminalistům se podařilo několik minut po loupeži zadržet dva mladíky, kteří u Městského divadla v Jablonci nad Nisou fyzicky napadli 26letého muže a vzali mu peněženku. 

V uplynulých dnech komisař z Oddělení obecné kriminality v Jablonci nad Nisou zahájil trestní stíhání teprve sedmnáctiletého mladíka jako obviněného ze spáchání provinění ublížení na zdraví, výtržnictví, loupež, loupež spáchaná ve spolupachatelství a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku.
 
Jabloneckým kriminalistům se mladistvého podařilo zadržet v noci ve čtvrtek 30. října bezprostředně po spáchání poslední loupeže. V té době ve 22.50 hodin přijali policisté na lince 158 oznámení o této události, ke které došlo v Jablonci nad Nisou v ulici mezi Městským divadlem a objektem Komerční banky, a kriminalisté již pět minut po třiadvacáté hodině mladíka i jeho zletilého spolupachatele zadrželi nedaleko místa činu. Komisař samozřejmě zahájil i trestní stíhání tohoto 19letého spolupachatele jako obviněného ze spáchání zločinu loupeže. Oba obvinění na uvedeném místě přišli k 26letému muži, kterého společně fyzicky napadli, prohledali a odcizili mu peněženku s osobními doklady a platební kartou.
 
Provedeným šetřením kriminalisté zjistili, že mladistvý pachatel má na svědomí spáchání ještě jeden skutek v Jablonci nad Nisou a další tři v Semilech. Na těchto třech činech v uplynulé době již intenzivně pracovali jejich kolegové z Oddělení obecné kriminality v Semilech, kteří v okamžiku, kdy byl mladistvý zadržen, ho měli k těmto případům jako pachatele ustanoveného.
 
Obviněný mladík si nejprve vyslechl, a to již 17. září obvinění ze spáchání provinění krádeže, kterého se dopustil 28. května letošního roku večer v době kolem půl deváté hodiny, kdy v Jablonci nad Nisou na rohu ulic Podhorská a Mlýnská přijel na kolečkových bruslích k nezletilému chlapci a beze slova mu z hlavy vzal kšiltovku, kterou si ponechal a z místa odjel.
 
Všechny tři skutky v Semilech obviněný mladistvý již spáchal v uplynulém měsíci říjnu. Nejprve 7. října v podvečer kolem půl šesté hodiny v ulici Archivní před prodejním stánkem s pečivem fyzicky napadl společně s dalším mladíkem 53letého muže, kterému způsobili zranění, jež si vyžádalo i hospitalizaci v nemocnici.
 
Dalšího skutku se v Semilech dopustil 11. října, kdy na autobusovém nádraží oslovil mladistvého chlapce, po kterém pod pohrůžkou fyzického napadení vyžadoval mobilní telefon a tento telefon mu následně z ruky i vytrhl. Poté z místa odešel. Chlapec naštěstí žádné zranění neutrpěl. K zatím poslednímu případu, který semilští kriminalisté šetřili, došlo 14. října, kdy v ulici Nádražní obviněný mladistvý bezdůvodně fyzicky napadl 17letého chlapce, do kterého i kopal, a který následně musel vyhledat lékařské ošetření.
 
Jablonečtí kriminalisté v rámci celého vyšetřování podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby obviněného mladistvého i jeho 19letého spolupachatele loupeže u Městského divadla v Jablonci nad Nisou. Následně soudce Okresního soudu v Jablonci nad Nisou zletilého mladíka propustil na svobodu a mladistvého obviněného vzal do vazby. Oběma obviněným nyní hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až deseti let.
 
 
nprap. Dagmar Sochorová
5. listopadu 2014
  
 

vytisknout  e-mailem