Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dva obviněné poslal soud do vazby

KRAJ VYSOČINA: Kriminalisté odhalili závažnou mravnostní trestnou činnost  

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina vyšetřují závažný případ, jehož oběťmi jsou dvě malé děti. S ohledem na věk obětí se musíme při poskytování informací o okolnostech případu držet platných zákonů a chránit tyto zvlášť zranitelné oběti. Z tohoto důvodu se obracíme na představitele sdělovacích prostředků, aby se nesnažili hledat a kontaktovat rodiny obětí ani rodiny obviněných osob.

Kriminalisté z odboru obecné kriminality začali v březnu letošního roku na základě operativně zjištěných poznatků prověřovat podezření možného znásilnění dítěte z Havlíčkobrodska. Prvotní poznatky byly značně nekonkrétní a velmi nejasné, ale naznačovaly, že na přesně nezjištěném místě na okrese Havlíčkův Brod a v nezjištěné době mohlo dojít ke zneužití malého zhruba dva a půl roku starého chlapce. Totožnost možného pachatele kriminalisté v té době neznali.

„Případ jsme kvalifikovali jako podezření ze znásilnění dítěte mladšího patnácti let.  Na základě výsledků velmi důkladného prověřování jsme na počátku května letošního roku obvinili dvě osoby - osmadvacetiletého muže, který trvale bydlí v Praze, ze zvlášť závažného zločinu znásilnění dítěte mladšího patnácti let. Druhou osobu - třiadvacetiletou matku dítěte z Havlíčkobrodska - jsme obvinili z pomoci k tomuto zvlášť závažnému zločinu a ze zvlášť závažného zločinu obchodování s lidmi,“ uvedl k případu plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Obviněná žena loni v jarních měsících ve dvou případech poskytla svého nezletilého syna  - v té době ve věku zhruba 18 měsíců - obviněnému muži k sexuálním hrátkám. Oba využili naprostou bezbrannost dítěte. K jednáním došlo na okrese Havlíčkův Brod za přítomnosti matky dítěte. Matka své dítě muži vydala, aby v jednom případě uhradila dluh, který vůči muži měla a ve druhém případě za přislíbenou finanční hotovost. Po zahájení trestního stíhání byla na muže uvalena vazba a matka dítěte byla stíhána na svobodě.

V rámci probíhajícího vyšetřování byla prověřována případná další trestná činnost obou obviněných. Důkladným vyhodnocením zajištěných důkazních prostředků kriminalisté zjistili, že oba obvinění se na počátku měsíce května 2012 v obci na okrese Havlíčkův Brod, kde ani jeden z nich neměl trvalý či přechodný pobyt, dopustili dalšího závažného jednání. Obviněný muž vnikl na zahradu rodinného domu, zatímco obviněná žena hlídala venku. Muž z domu vynesl holčičku, kterou předal obviněné ženě a společně ji odnesli dále od domu. Zde se ji muž za pomoci obviněné ženy pokusil znásilnit. Po tomto jednání žena z místa odešla, muž si holčičku převzal. Neodnesl ji zpět do domu, ale ponechal ji na přesně nezjištěném místě bez pomoci a odešel pryč. Holčička byla naštěstí po krátké době nalezena v příkopu u silnice poté, co po ní rodina a další lidé začali pátrat.

Za toto jednání bylo tento týden ve středu rozšířeno trestní stíhání obou obviněných. U ženy o zvlášť závažný zločin znásilnění dítěte mladšího patnácti let a přečin porušování domovní svobody, oba tyto trestné činy spáchané ve spolupachatelství. V případě muže o stejné trestné činy spáchané ve spolupachatelství -  tedy znásilnění dítěte mladšího patnácti let a porušování domovní svobody. Muž je stíhán také pro pokus zvlášť závažného zločinu vraždy spáchaný na dítěti mladším patnácti let a spáchaný v úmyslu zakrýt tímto způsobem jiný trestný čin.

„Tato právní kvalifikace byla u obviněného muže zvolena z toho důvodu, že ponechal osmnáctiměsíční dítě samotné v brzkých ranních hodinách na velmi málo frekventovaném místě. Dítě bylo velmi spoře oděné a s ohledem na venkovní teplotu mohlo v případě pozdního nalezení dojít k jeho podchlazení, které ve spojení s poruchou srdečního rytmu může zejména u takto malého dítěte vést až k bezprostřednímu ohrožení života. Fatálnímu následku zabránilo jeho náhodné nalezení,“ doplnil plk. Mgr. Pavel Kubiš.

V této souvislosti je nutné uvést, že naštěstí ani jednomu z poškozených dětí nebyla jednáním obviněných způsobena zdravotní újma, což však nic nemění na závažnosti jejich jednání a nemá to vliv na současnou právní kvalifikaci věci. V současné době je i obviněná žena stíhána vazebně. V případě prokázání viny hrozí obviněné ženě trest odnětí svobody až na dvanáct let a obviněnému muži trest odnětí svobody v trvání 15 až 20 let, případně výjimečný trest. Ani jeden z obviněných nebyl v minulosti soudně trestán.

Případ z roku 2012 ihned po zjištění zmizení holčičky policisté prověřovali, ale v dané době ani přes detailní šetření nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by svědčily pro to, že se vůči holčičce někdo dopustil protiprávního jednání. Nic jednoznačně podezřelého neukázala ani lékařská prohlídka provedená vzápětí po nalezení holčičky. Přesto jsme případ stále vedli v patrnosti. Jeho objasnění bylo i v současné době složité zejména proto, že jediné osoby, které o činu věděly, byli oba pachatelé. Na místě činu tehdy nezanechali žádné stopy. „K samotnému zjištění, že vůbec k tomuto činu došlo a kdo a jak jej spáchal, nás přivedla důkladná práce při prověřování prvotně vyšetřované trestné činnosti obou obviněných,“ uzavřel plukovník Kubiš s tím, že v rámci vyšetřování budou kromě jiných procesních úkonů vypracovány také znalecké posudky z oboru zdravotnictví.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

3. červen 2016

 

 

vytisknout  e-mailem