Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dva cizinci nabízeli policistům při dopravní kontrole úplatek

ČESKOLIPSKO - Hrozí jim až šestiletý trest odnětí svobody. 

Dne 18. ledna kolem půl páté nad ránem zkontrolovali policisté v Borské ulici v České Lípě posádku osobního vozidla tovární značky Citroen Xsara Picasso, které mírně kličkovalo po silnici ve směru od centra na Nový Bor. Za volantem seděl dvaatřicetiletý muž a vedle něj jeho o osm let starší kamarád. Když dechová zkouška u řidiče ukázala výsledek 1,91 promile alkoholu v krvi, snažil se spolujezdec "zachránit" situaci tím, že hlídce nabídnul 200 euro, které pojmenoval "dárkem" pro policisty a chtěl po nich, aby je nechali odjet. Potom, co naše hlídka úplatek odmítla, pokusil se o totéž i řidič, zřejmě v představě, že je lepší vyjednávač. 

Dopadlo to takhle. Policisté je oba na místě zadrželi a noc strávili v policejní cele. Nutno dodat, že byl pod vlivem alkoholu i  starší z mužů, a proto jejich výslech mohl proběhnout až následující den. Po jejich vystřízlivění je vyšetřovatel obvinil ze zločinu podplácení spáchaného formou spolupachatelství a dvaatřicetiletý řidič se navíc zodpovídá i z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Nyní jim hrozí až šestiletý trest odnětí svobody. O tom, zda předstoupí před soudce v České republice nebo ve své domovské zemi, rozhodne státní zástupce. Cizince jsme již vyslechli jako obviněné a jejich trestní stíhání probíhá na svobodě.

Stejný osud potkal i 25letého řidiče vozidla značky Mercedes Benz Citan, kterého policisté nedávno zkontrolovali v Podhorské ulici v Jablonci nad Nisou a naměřili mu v dechu 1,33 promile alkoholu v dechu. Ten se chtěl ze své trestní odpovědnosti za řízení pod vlivem alkoholu vykoupit úplatkem 50 000 korun. O případu jsme na našich stránkách rovněž informovali a zprávu o něm si můžete připomenout  zde. Nenabízejte úplatky, vyhnete se tak velkým potížím !

2. 2. 2023
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem