Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dva cizince policisté vyhostili

KRAJ VYSOČINA - Cizí státní příslušník se skrýval doma za oknem 

Policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zrealizovali v letošním roce již patnáct správních vyhoštění. Dva poslední případy správního vyhoštění jsou z tohoto týdne.
 
Na policisty z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se 14. srpna obrátil lékař z oddělení chirurgie pelhřimovské nemocnice, který ošetřoval zraněného cizího státního příslušníka. Cizinec měl těžké pohmožděniny v obličeji, neměl u sebe žádné osobní doklady, nebyl schopen komunikovat a nic si údajně nepamatoval. Až to jeho zdravotní stav dovolil, policisté muže vyslechli. Muž jim řekl své jméno, ale další okolnosti, které souvisely s jeho pobytem a zraněním, si nepamatoval. Poté jim muž sdělil své jméno. Ke zranění uvedl, že údajně upadl někde v obchodě. Při kontrole v příslušném registru, porovnáním fotografie a otisků prstů a dalším šetření policisté zjistili, že se jedná o pětačtyřicetiletého Ukrajince, který už rok pobývá v České republice nelegálně.
 
„Policisté zjistili, že muži skončila platnost povolení k pobytu na území České republiky, takže se zde zdržuje v rozporu s platnými zákony. Proto jsme zahájili správní řízení o správním vyhoštění,“ řekl k případu mjr. Mgr. Milan Kovárník, vedoucí oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort. Cizinec podle rozhodnutí nesmí přicestovat do České republiky tři roky. Českou republiku musí opustit nejpozději do 60 dnů. Kromě správního vyhoštění bylo cizinci uloženo zvláštní opatření, které spočívá v tom, že dostal lhůtu 60 dnů na to, aby si vyřídil potřebné doklady k vycestování. V této lhůtě se ale musí jednou týdne osobně hlásit na příslušném útvaru cizinecké policie. V případě, že by tak neučinil, vystavuje se trestnímu stíhání pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a byl by umístěn do zajišťovacího zařízení pro cizince.
 
Druhý případ správního vyhoštění se týkal jednatřicetiletého Mongolce. Tento muž byl vyhoštěn z České republiky již v roce 2008, protože se tady už tehdy zdržoval nelegálně. Cizí státní příslušník si v té době požádal o mezinárodní ochranu – azyl, ale jeho žádost byla zamítnuta. On se přesto na území České republiky dál nelegálně zdržoval a příležitostně zde mimo území Kraje Vysočina dokonce pracoval. V poslední době už nikde nepracoval a zdržoval se u své přítelkyně na Jihlavsku, se kterou vychovávali dítě. Muž z obydlí nikam nevycházel, zdržoval se doma a pečoval o dítě.
 
„Policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina operativním šetřením zjistili, že v ubytovacím zařízení se za záclonou okna jednoho z bytů objevuje tvář cizince, který není v objektu přihlášen k pobytu. Proto byla provedena kontrola ubytovacího zařízení, která muže bez dokladů odhalila,“ doplnil mjr. Mgr. Milan Kovárník.
 
Muž byl předveden za účelem zjištění jeho totožnosti. Při prověrce databáze bylo zjištěno, že se skutečně jedná o cizího státního příslušníka, který se v České republice od roku 2008 zdržuje nelegálně. Policisté zahájili správní řízení o správním vyhoštění. Muž se nesmí do České republiky vrátit po dobu čtyř roků. Vzhledem k tomu, že cizinec projevil ochotu dobrovolně vycestovat, bylo rozhodnuto o zvláštním opatření na 30 dnů. V průběhu této lhůty se musí dvakrát týdně osobně dostavit na příslušný útvar cizinecké policie, musí si vyřídit potřebné doklady k vycestování a vycestovat. Policisté současně zahájili jeho trestní stíhání pro přečin maření úředního rozhodnutí a vykázání.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
19. srpen 2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem