Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Důvěřivost ji přišla na 300 000 korun

OLOMOUC - Žena podvodníkovi uvěřila, že její bankovní účet byl napaden. 

V úterý 6. prosince zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. Začátkem týdne přijala 34letá žena z Olomouce hovor od muže, který se jí představil jako bankovní úředník. Informoval ji o napadení jejího bankovního účtu a krádeži bankovní identity. Současně ji upozornil, aby v této souvislosti nekontaktovala nikoho dalšího ze své banky, jelikož mohou být do případu zapojeni právě i bankovní úředníci. Poté ji přesvědčil o potřebě rychlého jednání za účelem záchrany financí. Důvěřivé ženě sdělil, že vytvoří virtuální účet, na kterém si bude moci veškeré peníze bezpečně uložit. Podle instrukcí žena zavítala do olomouckého obchodního domu, ve kterém její kroky směřovaly nejprve k bankomatu. Z něj vybrala 100 000 korun, se kterými se přesunula k bitcoinmatu. Celou sumu do něj pod přijatými QR kódy postupně vložila. Finance tak měla mít, podle tvrzení volajícího, uloženy na bezpečném účtu. Ke své smůle se nechala zmanipulovat ještě k dalšímu výběru finančních prostředků, které opět vložila do bitcoinmatu. Celkem tak přišla o bezmála 300 000 korun.

V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

Nereagujte na telefonní hovory, emaily ani zprávy, ve kterých se Vás snaží bankovní úředník či policista vmanipulovat do situace, že jsou Vaše finanční prostředky v ohrožení a jediná cesta k jejich záchraně je vklad do bitcoinmatu. Pamatujte, že bitcoinmat není úschovna žádné banky!!

por. Bc. Petra Vaňharová
7. prosince 2022

vytisknout  e-mailem