Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dušičky - Řidiči pozor, svátek k uctění památky zesnulých se blíží

Jihočeský kraj – Zvýšené hlídky policistů budou bdít nejen v dopravě, ale i u hřbitovů. (Hlasová schránka 974 233 116) 

V pátek a o tomto víkendu uctíme památku našich blízkých zesnulých. Na místa posledního odpočinku nemíří jen čestní lidé, ale i zloději.

 Jihočeští policisté každým rokem v období Dušiček zaznamenávají nejen několik krádeží věcí z hrobů nebo odložených věcí při úpravě hrobů, ale i z aut zaparkovaných na přilehlých parkovištích u hřbitovů. Kontroly parkovišť před hřbitovy provádějí jihočeští policisté každoročně. Není tomu jinak ani tento rok. Se zvýšenými hlídkami policisté započnou  ještě před víkendem a tyto hlídky potrvají i přes sobotu a  neděli, kdy většina z nás přijede na hrob uctít památku svých zesnulých.Dušičky- hroby.JPG

Z hrobů mizí nejčastěji svíčky, věnce i umělé květiny, sošky a další výzdoba, vše co lze snadno a rychle zpeněžit. Mnoho lidí neumí policistům vůbec popsat, co jim bylo z hrobu odcizeno. Občanům proto doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Zloději si totiž na hřbitovech dost často tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku a zmizí.

Policejní zkušenosti dokladují, že zvýšeného pohybu lidí využívají i někteří zloději, kteří se zaměřují i na auta odstavená na parkovištích v okolí hřbitovů a vykrádají je. Policisté proto opět připomínají řidičům: Vaše  AUTO NENÍ TREZOR. Řidiči,  nenechávejte si  v zaparkovaných vozidlech na parkovištích viditelně odložené věci. Při odchodu od vozidla zkontrolujte uzavření oken, včetně střešního, uzavření zavazadlového prostoru a samozřejmě všech dveří vozidla. Svým předvídavým chováním, předejdete možnému odcizení věcí z vozidla!  

Na bezpečnost a plynulost v silničním provozu budou o „Dušičkách“ dbát ve zvýšené míře nejen dopravní policisté, ale i policisté z jednotlivých obvodních oddělení. Řidiči, stále platí "nulová tolerance", tedy bez požitého alkoholu za volantem! Dopravní policisté připomínají především starším občanům, kteří s vozidlem nejezdí každodenně, aby nezapomněli, že řidiči starší 65 let musí při silniční kontrole předložit  doklad o zdravotní  způsobilosti. Jak vychází ze zákona, osoba starší 65 let se musí podrobit pravidelné lékařské prohlídce. Ta se obnovuje po 3 letech, tj.  v 68 letech a od 68 let každé dva roky.

Občany, kteří na hřbitově vidí, že se tam děje něco podezřelého, žádáme, aby to ihned oznámili na policii. Čím dříve se o krádeži dozvíme, tím větší máme šance na dopadení zloděje.

Uhlídat všechna zaparkovaná vozidla poblíž hřbitovů je pro policii ve skutečnosti nemožné, proto si ceníme pozorných spoluobčanů, kteří si všímají podezřelých osob a informace ihned volají na bezplatnou policejní linku 158!

por. Mgr. Bc. Hana Millerová, jh.pis@pcr.cz    

31. října 2018

vytisknout  e-mailem