Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dušičky a krádeže

Památka zesnulých a doprava  

Na 2. listopadu připadne památka zesnulých. Pozůstalí tento den navštěvují hroby, dávají sem květiny, zapalují svíčky.
Bohužel, v těchto dnech roste i riziko krádeží na hřbitovech. Pachatelé kradou nejen květiny, kameninové vázy, ale zaměřují se i na části í architektury jako jsou sošky, části náhrobků a hrobek, kovové okrasné předměty jako jsou různé mosazné lampy, ale i mříže a další.
Smutné je, že jsou pachatelé, kteří se neštítí okrádat mrtvé.
Pokud již k takovým krádežím dojde, pro policii je velmi důležité znát podrobný popis těchto předmětů. Policie tedy radí pořídit si celkový snímek hrobu, hrobky či samotné sošky a další cenné objekty, jako jsou okrasná kování. Vhodné je poznamenat si i rozměry uvedených předmětů. Neméně důležité jsou i rozlišující znaky. Tím je míněna značka autora či výrobce.
Nejvíce návštěvníků hřbitovů lze očekávat o nadcházejícím víkendu.
Policie varuje samotné pozůstalé, aby si své vozy řádně zabezpečili na parkovištích u posledního místa odpočinku jejich blízkých. Zloději využívají i těchto příležitostí. Mnohdy si návštěvníci zapomenout své vozy uzamknout. Často podceňují situaci a na viditelných místech ve voze nechávají své peněženky, mobilní telefony a další cennosti.
V souvislosti s návštěvami hřbitovů je nutné dbát i zvýšené opatrnosti na samotných silnicích. Na cesty se totiž vydávají i řidiči, kteří s provozem nemají takové zkušenosti, jelikož nevyjíždějí se svými automobily tak často. Motoristé by tedy měli počítat s těmito faktory a raději sundat nohy z plynových pedálů a být ohleduplní i k dalším účastníkům silničního provozu. S větší koncentrací chodců je nutné počítat jak na místech v blízkosti škol, což platí celoročně, tak právě u hřbitovů.
 
26. října 2010
nstržm. Šárka Ehlová

vytisknout  e-mailem