Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Důrazné varování policistů

Tábor - Jordán vydává další munici. (Hlasová schránka 974 238 116) 

V rámci obnovy táborského rybníku Jordán dochází s poklesem hladiny vody ke stále častějším nálezům vojenské munice. Tu vyhledává specializovaná firma, která nálezy okamžitě oznamuje a následně předává Policii České republiky. Policisté Obvodního oddělení Tábor ve spolupráci s městskou policií pak prostor nálezu okamžitě zajišťují a na místo povolávají pracovníky policejní pyrotechnické služby, která rozhoduje o dalším postupu a provádí další kroky při likvidaci munice.
 
Do současné doby nedošlo ke zjištění takového nálezu, který by ve zvýšené míře ohrožoval životy, zdraví a majetek občanů města Tábora.
Přesto je nutné důrazně upozornit, že i mnohé, do této doby zajištěné nálezy, jsou při neodborné manipulaci schopné kdykoliv explodovat a způsobit lidem v blízkém okolí závažná až smrtelná poranění. Jen za včerejší den pyrotechnici zajistili na 20 kilogramů různé vojenské munice, mimo jiné odborně likvidovali dvě nálože TNT o celkové hmotnosti dvou kilogramů.
Policisté proto opakovaně, a o to důrazněji, upozorňují každého, že na staveniště rybníku Jordán platí pro nezúčastněné osoby přísný zákaz vstupu, daný, mimo jiné, i vyhláškou Města Tábora. Jde v prvé řadě o bezpečnost občanů. Neuposlechnutí tohoto zákazu pak policisté mohou vedle domluvy či blokové pokuty řešit až postoupením přestupku do správního řízení, kde je možné uložit pokutu až do výše 30 000 korun.
V souvislosti se zvýšením bezpečnostního rizika táborští policisté a městští strážníci zvýší dohled nad uvedeným prostorem, a to jak v denní, tak v noční době. Důrazně vyzýváme občany, aby v zájmu své vlastní bezpečnosti do prostoru rybníku Jordán nevstupovali. V případě jakéhokoliv podezření na objevení se vojenské munice k této v žádném případě nepřistupovali, nemanipulovali s ní a okamžitě o nálezu informovali policisty linkou tísňového volání číslo 158. Odnesení si „suvenýru“ v podobě jakékoliv munice z rybníku Jordán může být mimo jiné kvalifikováno až jako spáchání trestného činu, konkrétně přečinu, případně až zločinu „nedovolené ozbrojování“. Pachateli pak u soudu hrozí mimo jiné až trest odnětí svobody na dobu až dvou let, potažmo až pěti či až osmi let.
 
Na druhou stranu mohu občany města Tábora ubezpečit, že problematice případného možného ohrožení životů, zdraví a majetku občanů věnují policisté ve spolupráci s ostatními složkami IZS, zejména pak s hasiči, stejně jako s odpovědnými zástupci města Tábora, prioritní pozornost. Všechny informace a poznatky v souvislosti s možným nebezpečím jsou pečlivě monitorovány a vyhodnocovány, každý nález munice je odborně zajištěn. V případě vyhodnocení jakéhokoliv vážnějšího ohrožení života, zdraví a majetku občanů města Tábora svolá vedoucí Územního odboru Policie ČR, který je velitelem bezpečnostního opatření, krizový štáb, kde jsou vedle policistů zastoupeny i ostatní složky IZS, zástupci Města Tábora a dalších dotčených složek. Již nyní jsou všechny zde zastoupené složky plně připraveny zajistit a provést i velmi rozsáhlá bezpečnostní opatření. Policie má v kompetenci vytýčení a zajištění určených bezpečnostních sektorů, hasiči pak z těchto prostor pomohou občanům s evakuací. V případě nutnosti má pak velitel opatření, na základě nařízení vlády a po schválení Bezpečnostní radou Města Tábora, možnost k plnění úkolů Policie ČR povolat i příslušníky Armády ČR.
 Munice Jordán 02.jpg
Munice Jordán 01.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
por. Mgr. Miroslav Doubek   taorpcr@mvcr.cz
22. května 2012
 

vytisknout  e-mailem