Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důchodkyně způsobila dluh přes 300 tisíc korun

HRADECKO - Dluh u bank žena stihla vytvořit během tří dnů, u soudu žádá o osobní bankrot  

Dnes již šedesátiletá důchodkyně z Rychnovska je důvodně podezřelá, že si v průběhu loňského (2011) června vyřídila celkem tři půjčky u různých finančních společností. Přitom bankám zamlčela skutečnosti o dalším třistapadesátitisícovém závazku.

První stopadesátitisícovou smlouvu uzavřela 28. června 2011 prostřednictvím hradecké společnosti. Ve smlouvě se při uzavírání spotřebitelského úvěru zavázala k měsíčním splátkám ve výši téměř 2.900 korun. Přitom zamlčela podstatné skutečnosti, které jsou důležité při posouzení o schválení spotřebitelského úvěru, a to údaje o předchozím finančním závazku z první poloviny loňského (2011) června u dalšího finančního ústavu ve výši 350 tisíc korun.
Ještě téhož dne (28. června 2011) stihla uzavřít u jiné hradecké banky další půjčku. Tentokrát s finanční společností uzavřela smlouvu o spotřebitelském úvěru na částku 78 tisíc korun. Banka ženě vyměřila splátku na 2.400 korun měsíčně. I v tomto případě při uzavírání úvěru zamlčela podstatné skutečnosti, které jsou důležité při posouzení o schválení spotřebitelského úvěru,  a to údaje o předchozím finančním závazku ve výši 350 tisíc korun a dalším závazku ve výši 150 tisíc korun.
O dva dny později (30. června 2011) čerpala u dalšího peněžního ústavu. Ve třetím případě prostřednictvím hradecké pobočky uzavřela smlouvu o úvěru ve výši 160 tisíc korun. Měsíčně měla splácet téměř 3.100 korun. Jednalo se o stejnou společnost, u které měla již uzavřený 350tisícový úvěr. V tomto případě společnosti zamlčela předchozí finanční závazek u dalších dvou finanční společností. Šlo o půjčku ve výši 150 tisíc korun a 78 tisíc korun.

Ve všech třech případech společnostem část závazku uhradila. Nakonec vždy přestala splácet. Svým jednáním finančním společnostem způsobila škodu v celkové výši přes 320 tisíc korun.

Letos (2012) v říjnu policejní komisař sdělil ženě podezření ze spáchání přečinu úvěrového podvodu. Minulý týden  (24. října 2012)  policisté případ uzavřeli a předali na hradecké státní zastupitelství s výsledkem zprávy o zkráceném přípravném řízení. V případě prokázání viny ženě podle zákona může hrozit trest odnětí svobody na jeden až pět let.

Letos (2012) v březnu žena podala k hradeckému krajskému soudu návrh na oddlužení (osobní bankrot).

nprap. Anna Pešavová - 5. října 2012 (14:10)

vytisknout  e-mailem