Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Důchodce hrozil letišti výbuchem

Mezinárodní letiště v pražské Ruzyni opět čelilo hrozbě bobového útoku. Tentokrát 43letý důchodce slovenského domova důchodců zvolil vskutku originální způsob, jak si splnit svůj sen a po letech opět navštívit Prahu. Vymyslel geniální plán: “pojedu zadarmo a přímo s policejní eskortou!“. Ale plán nevyšel…  

     Dne 9. 7. 2009 v podvečerních hodinách zatelefonoval anonym celkem pětkrát na stánek informací o telefonních číslech Letiště Praha Ruzyně, že na letišti je umístěno celkem 5 náloží, které společně vybouchnou úderem půlnoci. Operátorka, která vše oznámila policii označila volajícího za podnapilého nebo mentálně postiženého. Policisté z inspektorátu cizinecké policie letiště Praha Ruzyně ihned zahájili šetření a přijali opatření směřující k zajištění bezpečnosti osob na letišti i jeho okolí.
   
     Po velmi krátké době policisté zjistili číslo mobilního telefonu, ze kterého bylo na informační linku voláno. Ukázalo se, že volající telefonoval ze Slovenské republiky a proto byla oslovena slovenská policie s žádostí o spolupráci. Díky rychlé reakci slovenských kolegů byl majitel zmíněného mobilního telefonu identifikován a současně nalezen, a to přímo ve společenské místnosti domova důchodců.
 
     Po prvotním zapírání se k činu doznal a uvedl, že na letiště skutečně několikrát telefonoval a operátorce řekl, že jsou na letišti bomby, které o půlnoci vybouchnou. Na otázku, proč to udělal, odpověděl, že byl v Praze již před dvěma lety, a že se tam chce zase podívat. Zároveň konstatoval, že očekával, že pro něho přijedou čeští policisté a odvezou jej tam.
 
     Celý případ byl k došteření předán slovenské policii, bezpečnostní opatření, do kterých se zapojili specialisté na vyhledávání výbušnin a také psovodi byla provedena za plného provozu a chod letiště Praha nebyl nijak výrazně omezen.
 
  
mjr. Mgr. Kateřina Rendlová
         tisková mluvčí                                                                                                          

vytisknout  e-mailem