Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Drzý zloděj katalyzátorů

Karviná - Předstíral, že si jako majitel opravuje auto, ale řezal katalyzátor 

Po dva dny se pokoušel z vozidel odcizit katalyzátory. Minulou středu 21. října v dopoledních hodinách na parkovišti ulice Jánského městské části Nové Město vlezl pod osobní vozidlo. Akumulátorovou rozbrušovačkou z obou stran rozřezal výfukový svod, ale svoje „dílo“ nedokončil. Vyrušil ho přímo majitel vozidla, který při venčení psa zahlédl čouhající nohy u svého vozidla. Po okřiknutí se mu z pod vozidla dostalo odpovědi, že zdržuje, protože pod vozidlem pracuje na opravě vlastního vozidla. Nakonec poberta vylezl, muži pohrozil s aku rozbrušovačkou v ruce a nasedl do svého vozidla. Při odjezdu stačil do poškozeného narazit a způsobit mu zranění, které mu lékaři ošetřili.

Pod jiné osobní vozidlo znovu vlezl hned následující den 22. října nad ránem na ulici Flemingova městské části Hranice. I tentokrát pomocí akumulátorové rozbrušovačky nařízl vedení katalyzátoru. Nepovedlo se mu to, z místa odjížděl svým vozidlem, aniž by katalyzátor odcizil.

Zanedlouho skončil s pouty na rukou. Nedaleko místa činu už na podezřelého čekala policejní hlídka obvodního oddělení. Podle získaného popisu muže zadrželi a odvezli k procesním úkonům. Majitelům obou vozidel poškozením způsobil škodu ve výši 13 tisíc korun.

Mimoto lustrací policisté zjistili, že zadržený muž má celkem čtyři vyslovené zákazy řízení motorových vozidel s nejdelší platností do května příštího roku.

Auto, kterým jezdil na místa činu, bylo zabaveno. Důvodně podezřelý byl mimo jiné obviněn ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodutí a vykázání. Na místa činu jezdil svým vozidlem, i když měl několikrát vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Komisař po předchozím souhlasu státní zástupkyně mužovo osobní vozidlo jako nástroj trestné činnosti zabavil.

Protiprávního jednání se dopustil i přesto, že v posledních třech letech byl pravomocně odsouzen. V minulosti byl obviněný již 6krát pravomocně odsouzen. Nadto krádeže se dopustil v čase vyhlášení nouzového stavu, za což bude posuzován podle přísnější trestní sazby.

Komisař proti 32letému muži z Karviné zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu krádeže ve stádiu pokusu, přečinů ublížení na zdraví a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V současnosti obviněnému hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Soud vyhověl návrhu a obviněného vzal do vazby. Rovnou ze soudní síně muž byl převezen do vazební věznice.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, 26. října 2020

vytisknout  e-mailem