Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Druhý kurz Kuzmy odstartoval

Po prvním úspěšném kurzu ostravští policisté dne 2. 9. 2009 v policejním sportovním areálu Ostrava Hulváky zahájili další běh kurzu KUZMA (kurz zodpovědného majitele).  

1.uvítání1.uvítání

Dalších patnáct mladých psovodů bude docházet se svými čtyřnohými miláčky dva měsíce jednou týdně na cvičák. Zde pod bedlivým dohledem policejních kynologů, zejména kpt. Mgr. Radka Červenky, a asistentů (absolventi z prvního kurzu) se budou snažit pochopit psychiku svého zvířete a následně se tak stát sehraným „týmem“.  Kurz se  mimo jiné zaměří i na odstranění výchovných či výcvikových chyb psů, což určitě přinese své ovoce. Z minulého kurzu lze konstatovat  např. tyto úspěchy
- Yorskhirský teriér Max byl před kurzem traumatizován jednak většími psy, jednak cizími lidmi. Byla u něj indikována velmi labilní nervová soustava podpořená traumatizujícími zážitky z minulosti. Ve skupině jiných psů byl zcela konsternován a téměř neschopen pohybu. Po kurzu je pes objektivně veselý ve společnosti jiných, i značně větších psů velikosti retrievra či německého ovčáka. Soutěží s nimi  při překonávání překážek. Je schopen plně vnímat svou majitelku i ve skupině jiných psů. Od cizích lidí přijímá pozornosti.
- Německý ovčák Jenny  - u psa byla avizovaná agresivita vůči malým plemenům a nemožnosti jejího přivolání v přítomnosti jiných psů. Fenka v průběhu kurzu prošla resocializačním procesem. Majitelka byla seznámena zevrubně se zásadami postupu při problémovém chování zvířete a předcházení kritickým situacím. Fenka je nejlepší kamarádkou a partnerkou při hrách výše zmíněného Maxe a kavaliera king charles spaniela Charlieho. Veškerá agresivita vůči malým psům vymizela. Přivolání je 100% i ve skupině hrajících si psů.  V průběhu kurzu projevila psovodkyně Jenny hlubší zájem o kynologii, zejména o specializaci záchranářské kynologie, byly jí předány základní informace o výcviku tohoto druhu a vzhledem k jejímu přetrvávajícímu zájmu byla posléze nakontaktována na členy ostravské pobočky Záchranné brigády kynologů Moravskoslezského kraje. V současné době je již oficiální čekatelkou na členství v Záchranné brigádě kynologů, kde se již účastní speciálních výcviků. Kromě toho však nezapomíná ani na Kuzmu.  Zde se  jako absolventka kurzu podílí na výcviku radou a pomocí novým členům, stejně jako psovodkyně Maxe  a další.

Účastníky kurzu přišel uvítat i ředitel Městského ředitelství policie Ostrava plk. Mgr. Tomáš Landsfeld. Následně si účastníci vyslechli teorii a poté vyrazili do terénu. Služební kynolog předvedl poslušnost se svým psem. Následovala ukázka asistentů se svými čtyřnohými miláčky a živá diskuse. Již na první schůzce nové „Kuzmovy party“ vyšly najevo některé problémy.  Na jejich řešení bude třeba prioritně u některých psů, nebo v některých případech u mladých psovodů, pracovat. Jednalo se např. zejména o výběr vhodných motivačních prvků, o použití správné, funkční a bezpečné výstroje psa a další a další „maličkosti“ které ovlivní úspěšnost snažení psovodů. Z těchto jednotlivých poznání vyplynuly i první jak společné, tak individuální, „domácí úkoly“, jež budou frekventanti řešit do další schůzky, která je čeká už za pár dní.

4. profi ukázka4. profi ukázka

„KUZMU“ si  v žádném případě nelze představovat jako běžný kynologický klub, kterých v Ostravě působí několik. Stejně tak jej nelze chápat jako konkurenci takovýchto kynologických organizací.
Zatímco členství v základní kynologické organizaci je podmíněno jednak hlubším zájmem o sportovní kynologii (členové jsou připravováni ke skládání zkoušek z výkonu sestávajících se ze cviků poslušnosti, ale také pachových a obranných prací, přičemž tyto kategorie musí být plněny všechny paralelně) u účastníků „Kuzmy“ jde o jejich snahu správně socializovat svého psa a připravit jej pro život ve městě. Tak aby z něj byl příjemný společník nezavdávající příčiny k mezilidským konfliktům.
Absolvent kurzu by se měl profilovat jako „pejskař“, který :
- si plně uvědomuje zodpovědnost za svého psa
- chová se ohleduplně ke svému okolí
- je schopen samostatně hledat řešení vznikajících problémových prvků v chování svého psa (tímto předcházet konfliktním situacím)

6. asistent Radek v akci6. asistent Radek v akci

Pes v průběhu kurzu prochází intenzivní socializací, v rámci které poznává přátelskou skupinu psů s nimiž může navazovat zdravé sociální vazby a stejně tak přátelsky naladěný kolektiv lidí, kteří mu pomohou nalézt cestu k bezproblémovému chování vůči neznámým lidem. V rámci toho všeho zároveň prochází intenzivním výcvikem ovladatelnosti v nejrůznějších situacích, aniž by byl zapojován např. do výcviku prvků obranných prací.
Práce instruktorů „Kuzmy“ se svými svěřenci je mnohem individuálnější, než by tomu mohlo být v kterékoli běžné kynologické organizaci. Navíc zahrnuje předání mnohem většího množství teoretických informací, díky kterým účastníci kurzu docházejí k postupnému proniknutí do psychiky svých psů.
Výsledkem je pak to, že absolvent kurzu je nejen schopen mechanicky naučit každého dalšího svého psa jednotlivým cvikům poslušnosti, ale navíc chápe nejrůznější zákonitosti vzniku reflexů jimiž je pes řízen a ovládán a dokáže předvídat a domýšlet důsledky působení na psa. Předcházet krizovým situacím a samostatně je řešit. V průběhu kurzu jsou frekventanti  konfrontováni s mnoha problémy nejen svých psů, ale i psů ostatních účastníků a díky tomu je jim předkládáno množství alternativ řešení takovýchto potíží. Po teoretickém vysvětlení původu a možných způsobů nápravy těchto situací dokážou i v budoucnu, bez vedení instruktorů, aplikovat nabyté vědomosti a dovednosti ve vhodných případech u psů vlastních, ale i u psů svých přátel a kamarádů, jak se to již mnohdy děje.

Dalším faktorem odlišujícím „Kuzmu“ od základní kynologické organizace (ZKO) je „nízkoprahovost“ vstupu např. pro sociálně slabší rodiny. Vzhledem k mnohasetkorunovým vstupním poplatkům v ZKO se výcviku v nich neúčastní mnoho dětí.  Kynologie pro ně není hlavní volnočasovou aktivitou a rodiče do jednorázového „zušlechtění“ svého čtyřnohého člena rodiny nechtějí či nemohou investovat takto nemalé částky.  Děti si tedy teprve v našem kurzu v podstatě plní jeden ze svých snů.  Jejich rodiče mají možnost poznat, jak je či není jejich zájem hluboký a trvalý. Proto velký dík patří Magistrátu města Ostravy, který projekt finančně podpořil.

Také lze konstatovat, že Kuzma vstoupil do povědomí veřejnosti. S žádostí o radu a pomoc se na služební kynology obrací stále více dospělých. Proto zvažujeme do budoucna uspořádání  jednorázových besed či seminářů pro veřejnost, na kterých by se zájemci mohli s kynologickou problematikou z pohledu profesionálů blíže seznámit.

Pouze připomínáme, že kurz je určen pro děti od 12 do 18 let, které vlastní psa. Další kurzy plánujeme realizovat zdarma i v příštím roce 2010. 
Bližší informace na www.policie.cz/clanek-kuzma-kurz-majitele-mestkeho-psa-111877.aspx

Fotogalerie zde


nprap. Mgr. Kateřina Šimáková
Preventivně informační skupina Ostrava 

kpt. Mgr. Radek Červenka
vrchní komisař
oddělení služební kynologie
 

vytisknout  e-mailem