Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Druhá vražda během týdne

LANŠKROUN - Muž zabil svoji družku a po dlouhých hodinách se udal policii. 

V pondělí 4. dubna 2022 krátce před 22. hodinou volal na linku 158 muž a oznámil, že zabil svoji družku. Ač se oznámení zdálo až neuvěřitelné, policisté po příjezdu na místo události, což bylo v jednom z bytů v Lanškrouně, zjistili, že se na místě nachází mrtvá 53letá žena – družka oznamovatele. Na první pohled bylo zřejmé, že se jedná o násilnou smrt a proto podezřelého 65letého muže zadrželi.

Muž se se ženou znal zhruba od roku 2014 a jejich soužití bylo zpočátku bezproblémové. Později mezi nimi údajně docházelo k problémům ohledně financí a zřejmě i nadměrného požívání alkoholu ze strany ženy. Proto měl muž v nedělních nočních hodinách vymýšlet způsob jejího usmrcení. Nakonec jí nad ránem ve spánku napadl řeznickým sekáčkem na maso. Žena se probudila, začala křičet a snažila se před útočníkem utéct. Muž jí pronásledoval a napadal. Když bojovala o život, použil ještě kuchyňský nůž a rdousil ji až do jejího skonu. Poté začal jednat racionálně, převlékl se, umyl se a několikrát se vydal do města. Následně kolem těla vytvořil malý „oltář“, položil tam květiny a zapálil svíčky. Protože muž již byl ve výkonu trestu, měl zkušenosti s vězením, připravil si tašky s osobními věcmi a po dlouhých hodinách zavolal policii.

Údajným motivem jeho jednání mělo být to, že se sám dostal do střetu se zákonem, mohlo mu hrozit vězení a on nechtěl, aby tu žena zůstala sama. Proto se jí rozhodl usmrtit a sám spáchat sebevraždu.

Státní zástupkyně Mgr. Lenka Faltusová uvedla, že: „Muž byl obviněn ze zločinu vraždy v kvalifikované skutkové podstatě právě proto, že uvažoval o samotné vraždě, tzn. spáchal jí s rozmyslem a po předchozím uvážení s tím, že v současné době je ohrožen trestní sazbou 12  20 let trestu odnětí svobody, ale vzhledem k charakteru útoku a množství použitých útočných nástrojů lze předpokládat, že po zpracování soudně-lékařské expertizy ve vztahu k příčině smrti a zranění poškozené, že může dojít ke zpřísnění právní kvalifikace.“ Dále státní zástupkyně uvedla, že podala návrh na vzetí obviněného do vazby z důvodu vazby útěkové, kterému Okresní soud v Ústí nad Orlicí vyhověl.

Jedná se o vysokoškolsky vzdělaného člověka v důchodu, který byl dvakrát v minulosti odsouzen pro majetkové delikty a dvakrát byl ve výkonu trestu.

Vyšetřování je na samém počátku a toto jsou veškeré informace, které budeme k případu poskytovat.

plk. Mgr. Milan ŠIMEK, vedoucí OOK SKPV, KŘP Pardubického kraje
mjr. Ing. Markéta JANOVSKÁ, tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout  e-mailem