Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Druhá polovina měsíce října na silnicích

Konec října může být na silnicích rizikový, jezděte opatrně. 

Podle předběžných údajů šetřila policie od začátku října 10 084 nehod, při kterých zahynulo 57 osob. Zatím nejtragičtějším dnem tohoto měsíce byla středa 8. října, kdy zahynulo 6 lidí. Velmi tragická byla i sobota (11.) a pondělí (20.), kdy zahynulo shodně 5 lidí. Uvedený předběžný počet je sice o 14 osob nižší, než ve stejné době roku 2007, ale máme před sebou poslední říjnový víkend, na který navazuje státní svátek (úterý 28. 10.).
Lze tak očekávat zvýšený nápor na naše silnice. Navíc, mnozí lidé využijí delší volno k návštěvě místa odpočinku svých blízkých, neboť na příští neděli připadá den věnovaný památce zesnulých.
 
O tom jak vypadá vývoj počtu usmrcených osob v letošním říjnu (červené sloupečky) v porovnání s loňským říjnem (modrá křivka) – mimochodem říjnem s nejnižším počtem usmrcených osob od roku 1990, vypovídá graf umístěný pod textem (ve spodní části stránky).
Podle předběžných údajů eviduje policie nejvíce usmrcených při nehodách na území Jihomoravského a Středočeského kraje (shodně 10 osob) a dále na území Západočeského a Severomoravského kraje (shodně 9 osob). Nejméně usmrcených bylo na území hl.m. Prahy (1 osoba) a Východočeského kraje (3 osoby).
 
Dosavadní výsledky statistiky nehodovosti signalizují malou přizpůsobivost řidičů právě měnícím se klimatickým podmínkám (je nutné počítat s mlhou, ale i s náledím) a s tím souvisí i neadekvátní způsob jízdy.
 
Proto chceme požádat řidiče aby:
O        byli ohleduplní,
O        neriskovali,
O        předvídali chování ostatních účastníků,
O        vzájemně „spolupracovali“ (např. při uplatňování ZIPU),
O        přizpůsobili rychlost jízdy viditelnosti, klimatickým podmínkám, řidičské dovednosti, protože:
 
           "Cílem nás všech by měl být šťastný návrat."
 
pplk. Ing. Josef Tesařík
ŘSDP PP ČR                    

vytisknout  e-mailem