Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Drogy za volant nepatří!

KRAJ - Dva řidiči pod vlivem marihuany. 

Policisté z Pohotovostního a eskortního oddělení o víkendu (21. - 22. 11.) zastavili ke kontrole dva řidiče, u kterých zjistili požití návykových látek. Prvního kontrolovali v sobotu ve 21 hodin v Hradci Králové na Pražské třídě. U 18letého řidiče osobního vozidla Renault byla dechová zkouška negativní, ale test na požití jiných návykových látek byl pozitivní na Cannabis.
Druhého 27letého řidiče osobního vozidla Ford Focus zastavili v neděli o půl noci v Hradci Králové v ulici M.D. Retigové. I jeho dechová zkouška byla negativní, avšak DrugWipe byl také pozitivní na Canabis.

Oba řidiči byli vyzváni k podrobení se lékařského vyšetření, které však oba odmítli. Policisté jim na místě zadrželi řidičské průkazy a zakázali  další jízdu. Oba případy po zadokumentování předají ke správnímu orgánu k dořešení.

Policisté dále odhalili 7 osob ve věku od 16 do 27 let, které u sebe pro svoji potřebu přechovávaly omamnou látku - marihuanu. Jelikož měli marihuanu v množství malém pro vlastní potřebu, byla jim udělena bloková pokuta, droga odebrána a zaslána k následnému zničení.

Pro připomenutí:

  • Přechovávání drog pro vlastní potřebu je vždy protiprávní. V malém množství podle zákona o přestupcích; v množství větším než malém podle trestního zákoníku.
  • Přechovávání drogy pro jiného je vždy trestný čin.
  • Pěstování rostliny nebo houby obsahující omamnou nebo psychotropní látku pro vlastní potřebu v malém množství je přestupkem.
  • Sušení konopí je výrobou psychotropní látky a je trestným činem bez ohledu na množství.
  • Malé množství - množství návykové látky uvedené v příloze stanoviska trestního kolegia Nejvyššího soudu ČR
  • Omamné a psychotropní látky - návykové látky uvedené v nařízení vlády č. 463/2013

por. Iva Kormošová
23.11.2015, 13.30

vytisknout  e-mailem