Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Drogy? Vyrobí se i v autě

ZLÍN: Policie posílila toxi tým. 

Vedení Územního odboru ve Zlíně posílilo tzv. toxi tým, resp. skupinu kriminalistů, kteří se specializují na vyšetřování případů souvisejících s výrobou či distribucí drog. Důvodem byl neutěšený stav, na Zlínsku se běžně k drogám dostaly i děti ze základních škol. Tomu chceme udělat přítrž.
Pervitin a marihuana – to jsou dlouhodobě nejdostupnější drogy ve Zlínském kraji. Lze je připravit i v domácích podmínkách. Pervitin narkomani běžně vaří na jakýchkoliv dostupných místech, například i v autě. V tomto roce se nám podařilo zadržet už sedm varen pervitinu a sedm menších pěstíren marihuany. V letošním roce ve Zlíně v souvislosti s drogovou trestnou činností stíháme už 33 pachatelů.
Mimo jiné kriminalisté zadrželi a obvinili také muže, který vyráběl drogy ve vizovické stolárně, jež kvůli závadě na televizi vyhořela v noci na 24. března 2011. Po uhašení v objektu hasiči našli kompletní vybavení na výrobu pervitinu. Jeden z lidí, kteří v bývalé stolárně přespávali, se k výrobě drogy přiznal. Varna je na rozboru na brněnském odboru kriminalistických technik a expertíz.
Bohužel se drogové trendy přesouvají do středních a základních škol. Věková hranice uživatelů, kteří poprvé přijdou do kontaktu s drogou, postupně klesá. Případy, ve kterých hrají roli děti, ale ze zákonných důvodů nesmíme zveřejňovat.
Kriminalisté téměř denně narážejí na názory lidí, kteří jsou přesvědčeni, že držení malého množství drogy je legální. „To však není pravda. Držení jakéhokoliv množství drogy je trestné. Buď se jedná o přestupek, nebo trestný čin, přičemž ta hranice mezi nimi je velmi vratká,“ uvedl na pravou míru Karel Müller, zlínský specialista z toxi týmu. Pěstování konopí s obsahem THC větším než 0,3% je minimálně přestupek, více než pět rostlin je trestný čin. Sušení jakéhokoliv množství marihuany se pokládá za výrobu drogy a výroba drogy je vždy kvalifikována jako trestný čin.

 

3. května 2011, mjr. Ing. Jana Bartíková

vytisknout  e-mailem