Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Drogy vařil v útrobách sportoviště

Pro své nekalé aktivity si vybral stadion Strahov. Kriminalisté při realizaci přišli ještě na jinou, další nekalost. 

Od srpna letošního roku prošetřovali kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu případ „vařiče“ pervitinu.

K osobě osmatřicetiletého muže a jeho činnosti kriminalisté zjistili, že se výrobě a distribuci pervitinu věnoval minimálně od roku 2014. Drogu nejprve sám vyráběl a distribuoval, nicméně posléze, dá se říci zlenivěl a pervitin si nechal vyrábět od jiné osoby. Nicméně obchodu samotnému se věnoval i nadále.

Prošetřování ukázalo, že komponenty k výrobě drogy tento muž získával prostým nákupem v lékárnách. V tomto směru pro něj bylo určitým úskalím to, že je prodej potřebných léků regulován a prodávají se při jednorázových nákupech pouze v omezeném množství. S tím si ale poradil tak, že nákupům vždy věnoval jeden celý den a objel doslova všechny lékárny v Praze.

Prošetřování ukázalo, že k výrobě drogy využíval osmatřicetiletý muž místnosti uvnitř stadionu Strahov, kterou měla jeho přítelkyně řádně pronajatou jako kancelářský prostor. To ale nabylo jediné místo, které v tomto stadionu dvojice využívala. Na základě pokoutné dohody se správcem sportoviště si od něj načerno pronajali další prostor, ve kterém si zařídili útulné bydlení. Za tento prostor správci údajně platili měsíční nájem ve výši šest tisíc korun.

Kriminalisté při razii sice nezajistili přímo varnu samotnou, ale podařilo se jim v „kanceláři“ najít červený fosfor, který mé téměř výhradně využití pouze při výrobě shora zmiňované drogy. Navíc se do této doby podařilo detektivům zadokumentovat desítky případů, kdy zadržený muž drogu prodal konkrétním zájemcům.

Na základě všech těchto zjištění obvinil vyšetřovatel muže z trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a výroba a přechovávání předmětu k nedovolené výrobě omamných a psychotropních látek a jedů. Za tyto delikty hrozí muži trest odnětí svobody až na pět let. Při rozhodování o trest může sehrát podstatnou roli i trestní minulost obviněného. Ten byl do této doby již celkem sedmkrát stíhán jak pro majetkovou, tak ale i pro drogovou trestnou činnost.

por. Mgr. Tomáš Hulan 2. 11. 2016

vytisknout  e-mailem