Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Drogy mohou zničit i vaše dítě!

Jak mohou rodiče poznat, že jejich dítě padá do pasti drogové závislosti!? 

          Před několika lety pražští policisté vyšetřovali případ vloupání do bytu, který se od těch ostatních příliš nelišil. Rozbité vstupní dveře, vyházené věci ze skříní, nepořádek. Z bytu byly odcizeny šperky, domácí elektrospotřebiče, elektronika a kosmetika, vzniklá škoda se pohybovala okolo sto tisíc korun. V bytě bydleli rodiče se svou šestnáctiletou dcerou. Již na počátku vyšetřování policisté tušili, že celé vloupání do bytu je fingované. Následující pátrání po pachateli tuto domněnku potvrdilo. Dospívající dcera se „chytla špatné party“, ve které okusila drogy, na které si brzy vytvořila závislost. Každodenní potřeba několika tisíc na další dávku a rady jejich „nových kamarádů“ jí přivedly k nápadu vykrást byt vlastních rodičů. Sama poškodila dveře bytu a vybrané věci předala svým kamarádům, aby je rychle prodali. Policistům se podařilo zajistit jen zlomek odcizených věcí. Ve chvíli, kdy se rodiče od policistů dozvěděli, kdo jim vykradl jejich byt, odmítali uvěřit. Uvěřili teprve po osobním přiznání jejich dcery.
          Každého rodiče v tuto chvíli napadne, „dá se tomu vůbec zabránit!?“. Jak mohou rodiče poznat, že jich dítě padá do pasti drogové závislosti!? Z výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR v roce 2008, kterou zpracovává každý rok Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, vyplývají nepříjemné skutečnosti. Naši studenti a studentky ve věku 15 až 17 let ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy experimentují s návykovými látkami mnohem více než jejich vrstevníci ze zahraničí. Konzumaci alkoholických nápojů během posledního roku uvedlo 93 % studentů, 48 % studentů následně uvedlo, že se „propilo“ do stavu opilosti. Pravidelné užívání konopí uvedlo 45 % studentů. U konzumace alkoholu, cigaret a konopí čeští studenti mnohonásobně překonali evropský průměr. V užívání dalších návykových látek patříme stále k nejhorším v Evropě, rozdíl zde již není tak propastný. Zkušenost s užíváním sedativ uvádí 9 % respondentů, užívání halucinogenních hub 7,4 %, čichání rozpouštědel uvádí 7 % studentů. Zkušenost s užíváním LSD uvedlo 5 % studentů, extáze 4,6 % a pervitin uvedlo 3,5 %. Není žádným tajemstvím, že se do experimentování pouštějí stále mladší děti. Problémy s kouřením se stále častěji řeší již na prvním stupni základních škol, na druhém stupni je častým problémem alkohol a drogy. Léčbu závislostí dnes již podstupují často i děti, kterým ještě není ani 15 let.
Jaké jsou nejčastěji uváděné signály naznačující, že dítě má problém se závislostí!
  • Výrazné změny v chování, podrážděnost, uzavřenost, lhaní, agresivita, ztráty paměti, zapomínání.
  • Ztráta zájmu o svůj zevnějšek.
  • Ztráta zájmů o koníčky, záliby, kamarády.
  • Krádeže a ztráty předmětů doma i ve škole.
  • Změna okruhu přátel a kamarádů.
  • Změna a vyhraněnost názorů, ztotožňování s drogovou kulturou, zlehčování nebezpečí závislosti.
  • Zdravotní problémy, nevolnosti, průjmy, bolesti hlavy, hubnutí, ospalost či nepřirozená aktivita.
  • Specifický zápach oblečení a potu.
  • Nález stop po užívání drog a pomůcek pro užívání: jehly, stříkačky, lžička atd.
          Neděste se, celá řada těchto signálů může být projevem dospívání. Obezřetnost je však na místě tam, kde se najednou objeví více signálů současně, potom je věcí intuice a rodičovského citu rozlišit varovné signály užívání drog od nevyzpytatelného chování své „dospívající ratolesti“.
por. Bc. Ladislav Beránek - 10.3.2010 

vytisknout  e-mailem