Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Drogový gang byl dopaden

Kriminalisté z Přerova a Hranic dopadli distributory drog 

Další úspěch při odhalování drogové trestné činnosti zaznamenali kriminalisté z Přerova a Hranic. Dopaden byl tříčlenný gang distributorů drog, kdy tato trojice zásobovala pervitinem Hranicko i Přerovsko. Jedná se o sedmou realizaci pachatelů drogové trestné činnosti na našem okrese v letošním roce. Prokázalo se také rozsáhlé propojení drogové a majetkové trestné činnosti. 
Po dlohodobém rozpracování byl v prosinci - 2.12.2008 - zadržen 29letý distributor drog z Hranicka (drogy prodával i mladistvým osobám), a nebyl pro policisty neznámou osobou již z předchozího období. Pachatel byl umístěn do policejní cely a proběhla domovní prohlídka jeho bytu i panelového domu v Hranicích, kde bydlel. Během domovní prohlídky byla zajištěna kromě pervitinu a marihuany i finanční hotovost 150 000 Kč, dále desítky mobilních telefonů různých značek, pánská a dámská jízdní kola, stavební elektrické nářadí, elektronika (DVD, videorekordéry, MP3 přehrávače, notebooky), zlaté a stříbrné šperky i náboženské předměty. Podařilo se také zajistit sportovní vybavení a snowboardy v hodnotě 100 000 Kč, které pocházely z krádeže vloupáním do hranické prodejny. Všechny věci pochází z majetkové trestné činnosti, kterou však nepáchal samotný dealer, ale přinesli mu ho uživatelé drog, kteří neměli finanční hotovost na zaplacení své dávky. Bylo zjištěno, že 29letý pachatel minimálně od roku 2006 do doby svého zadržení distribuoval pervitin ve více než 100 případech několika desítkám osob, kterým drogu prodával za částky od 200 do 2000 Kč/dávka nebo předával za výše uvedené zboží. Od jednoho z uživatelů převzal také pistoli vzor 50, ráže 7,65 mm, kterou si ponechal, přestože není držitelem zbrojního průkazu. Tato zbraň rovněž pocházela z trestné činnosti a policisté již zjistili jejího původního majitele, kterému byla vrácena. Drogovému dealerovi bylo o den později, tedy 3.12.2008 sděleno obvinění z trestných činů nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů a nedovolené ozbrojování. Ze strany policie byl dán návrh na vzetí do vazby, který nebyl akceptován a jeho trestní stíhání probíhalo na svobodě. 
Kriminalisté však dále mapovali jeho činnost a v květnu - 12.5.2009 byl opětovně zadržen, kdy u sebe měl v papírových skládačkách pervitin. Opět skončil v policejní cele a následovala druhá domovní prohlídka, kdy bylo zjištěno, že si drogy uschoval nejen ve svém bytě, ale také v panelovém domě. V bytě se nacházely další věci podobně jako při první realizaci. Pachatel dokonce provedl zabezpečení svého bytu i domu, kdy si nainstaloval na vchod bytu i domu kamerový systém, aby mohl sledovat dění venku a chtěl tak zabránit svému dopadení. Vyslechl si opět obvinění z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotrpních látek a jedů, které se rozšířilo o další skutky, a to podílnictví (vzhledem k věcem, které pocházely z majetkové trestné činnosti), dále se stíhání rozšířilo o trestný čin řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění a maření výkonu úředního rozhodnutí. Řídil motorová vozidla, přestože není držitelem řidičského oprávnění a přes vyslovený zákaz Okresního soudu Přerov a Ostrava. Řídit nesmí až do 18.12.2017. Dne 13.5.2009, tedy pouhý den po svém zadržení, byl dodán do výkonu trestu odnětí svobody za předchozí trestnou činnost. Za poslední dva případy prozatím odsouzen nebyl. 
Kriminalisté se zaměřili také na činnost jeho nejbližších, tedy 24letou přítelkyni a 25letého kamaráda obviněného. Oba byli rovněž v květnu zadrženi a proti oběma bylo zahájeno trestní stíhání pro nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Žena přechovávala v bytě svého přítele v Hranicích 21 injekčních stříkaček s pervitinem, které po zadržení svého přítele předala 25letému kamarádovi, aby je z bytu odnesl. On si jednu dávku nitrožilně aplikoval a zbylých 20 stříkaček s drogou chtěl z bytu odnést. To se mu však nepodařilo a byl i s drogou dopaden. Jednalo se o téměř 28g pervitinu v čisté krystalické podobě, z čehož lze vyrobit až 120 dávek pro běžné uživatele. Oba skončili v policejních celách. Na ženu byl dán návrh na vzetí do vazby, který nebyl akceptován a trestní stíhání obou probíhá na svobodě. Droga byla zaslána na kriminalistickou expertízu. Dále bylo zjištěno, že 25letý muž od dubna do současné doby v supermarketu v Hranicích, jako zaměstnanec, postupně po vystřižení otvoru v pletivu uzamykatelné skladovací klece, odcizil cigarety různých značek, kterými platil 29letému muži za dávky drogy a poškozené společnosti tak způsobil škodu ve výši 15 700 Kč.  
Na závěr lze říci, že 29letému muži a jeho přítelkyni hrozí trest odnětí svobody až na deset let, jejich 25letému kumpánovi odnětí svobody až na pět let.          
 

vytisknout  e-mailem