Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Droga putovala především do zahraničí

BRNO VENKOV: Kriminalisté zajistili na Ivančicku téměř padesát kilogramů marihuany. 

Třináctka, zvlášť ve spojení s loňským listopadem, nebude rozhodně šťastným číslem pro partičku mladých mužů z Ivančicka. V ten den totiž mladíky v souvislosti s jejich nezákonnou činností zadrželi policisté speciálních jednotek. Při rozsáhlé akci bylo provedeno celkem jedenáct domovních prohlídek a zadrženo patnáct osob. Výsledkem akce je mimo jiné zajištěných téměř padesát kilogramů sušeného konopí. Vedle toho kriminalisté zajistili i další drogy, 38 gramů kokainu a skoro stovku tablet extáze. K tomu je nutné připočíst také dalších dvacet kilogramů rostlinného marihuanového odpadu a další věci potřebné pro zpracování drogy a její distribuci. Kriminalisté zajistili také nezákonně drženou malorážku i s náboji.

Šéfem skupiny byl devětadvacetiletý muž. Tomu policisté prokázali, že se nejméně poslední čtyři roky věnoval organizování pěstování marihuany a jejímu prodeji. Pro muže pracovala více než desítka spolupachatelů. Těm zajistil semena či rostliny konopí a po sklizni od nich, buď celé rostliny, nebo sušenou rostlinnou hmotu, odebral. V průběhu vegetačního cyklu pěstování rostlin kontroloval a zajišťoval další suroviny, jako například potřebné hnojivo. Byť marihuanu prodával za částky kolem šedesáti tisíc korun za kilogram, pěstitelům mnoho nezaplatil. Odměna za jejich práci nebyla rozhodně velká. Někdy jim ponechal něco z vypěstované drogy, jindy dostali spíše symbolickou částku. Muž po sklizni organizoval tzv. škubačky. To se několik kamarádů přes noc schovalo do garáže jednoho z pachatelů, kde ze sušených rostlin konopí trhali upotřebitelnou hmotu. Za odměnu dostali najíst, napít, případně dávku pervitinu, někdy i kokain. Paradoxně se šéf skupiny těchto akcí neúčastnil. Ani nemohl. Je totiž alergický na marihuanu.

Získaná droga putovala především do zahraniční. Zásluhou dvaapadesátiletého muže trvale bydlícího v Polsku skončila na tamním drogovém trhu. Nemalé množství marihuany směřovalo zásluhou jiného distributora k sousedům na Slovensko. V malém množství pak skončila zakázaná látka u drogově závislých na Brněnsku. Kilogram marihuany prodával šéf skupiny za částku kolem šedesáti tisíc korun. Policií zajištěné množství drogy tedy představuje prodejní hodnotu nejméně dva a půl miliónu korun. Získané peníze si hlavní organizátor dokázal plně užít. Jezdil do zahraničí na dovolené, pořídil si luxusní automobil. Přitom byl zaměstnaný, pravidelně chodil do práce a okolí jej vnímalo jako bezproblémového a především dobrého řemeslníka.

V souvislosti s případem je stíháno šest lidí, tři osoby byly vyšetřovány vazebně. Jeden z pachatelů je stále ještě ve vazbě. Kriminalisté navíc předpokládají, že počet stíhaných osob se ještě rozroste.

por. Bohumil Malášek, 1. března 2019

Odkazy do noveho okna

Marihuana_1

Marihuana_1 

Detailní náhled

Marihuana_2

Marihuana_2 

Detailní náhled

Marihuana_3

Marihuana_3 

Detailní náhled

Marihuana_4

Marihuana_4 

Detailní náhled

Marihuana_5

Marihuana_5 

Detailní náhled

Marihuana_6

Marihuana_6 

Detailní náhled

Marihuana_7

Marihuana_7 

Detailní náhled

Marihuana_8

Marihuana_8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem