Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dovybavení výslechové místnosti

KLADNO - Koordinátor převzal z rukou primátora věci, kterými se vybaví speciální výslechová místnost. 

 
Vzhledem k tomu, že trestná činnost páchaná na dětech a mládeži, ale i trestná činnost páchaná těmito skupinami představuje celospolečensky velký problém, snaží se policisté Územního odboru v Kladně těmto skutkům předejít. Různé preventivní projekty běží již několik let. Bohužel i přes tato preventivní opatření se policistům nedaří tuto trestnou činnost zcela eliminovat. Policisté služby kriminální policie a vyšetřování pracují téměř denně s dětmi, které se staly obětí trestného činu, nebo byly jeho svědky. Dětské oběti, či dětští svědci však mají často určitou bariéru, jak se se svým problémem svěřit dospělé osobě, potažmo policistce. I když na úseku vyšetřování této trestné činnosti pracují velice zkušené komisařky, potřebují při své práci navodit co nejlepší atmosféru, aby se poškozený o své situaci rozhovořil. Vedení územního odboru již v minulých letech vytvořilo speciální výslechovou místnost pro děti a mládež. Jsou to prostory, upravené pro výslechy dětí. Odpovídá tomu proto i zařízení. Je v ní hrací koberec, dětský nábytek. Nezbytností bylo vymalování obrázky s dětskými motivy. Samozřejmě nechybí technika, které rozhovory zaznamenává. Zde s dětmi pracují speciálně vyškolení pracovníci, kteří mají za úkol zjistit od dětí co nejvíce poznatků a informací o daném trestném činu.
 
Trestná činnost, které se nejčastěji dopouštějí nezletilí a mladiství je z oblasti majetku. Jako další problém se u těchto dětí jeví záškoláctví. Pokud se tato věková skupina stane obětí trestného činu, jedná se především o týrání a pohlavní zneužívání. V poslední době byl navíc zaznamenán nárůst trestné činnosti spojený s dětskou pornografií.
 
Statistika za období od 1.1.2013 do 16.10.2013:
 
trestné činy
přestupky
celkem
poškozený – 0-15 let
109
66
175
poškozený – 15-18 let
50
80
130
svědek – 0-15 let
39
14
53
svědek – 15-18
47
14
61

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oběti trestných činů:
Druh trestné činnosti
poškozený 0-15let
poškozený 15-18 let
celkem
Násilná
24
13
37
Mravnostní
24
6
30
Krádeže
7
9
16
Dopravní nehody
2
1
3
Toxikománie
2
3
5

Dnes přijal koordinátor územního odboru kpt. Mgr. Jiří Varhulík a vedoucí služby kriminální policie a vyšetřování npor. Ing. Karel Fišer z rukou primátora Statutárního města Kladna Ing. Dana Jiránka hračky, které zpříjemní prostředí speciální výslechové místnosti a kanceláře komisařek tak, aby nepůsobila místnost formálně. Dětem se tímto snažíme pobyt na policii zpříjemnit, aby se cítily dobře, uvolnily se, popř. si před výslechem pohrály a seznámily se s prostředím. Dále byly pořízeny dárkové předměty, které si po skončení výslechu mohou dětské oběti, či svědci odnést domů. Je to odměna za jejich odvahu a statečnost, kterou dostanou od „hodné“ paní policistky.

nprap. Michaela Nováková
23.10.2013

Speciální výslechová místnostSpeciální výslechová místnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předání věcí pro dětské oběti a svědkyPředání věcí pro dětské oběti a svědky

vytisknout  e-mailem