Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dovolenková sezóna začíná

KARLOVARSKÝ KRAJ – Řidiči, nepřeceňujte své síly! 

Vzhledem k blížícímu se dovolenkovému období je na místě upozornit všechny řidiče, aby zvýšili opatrnost na pozemních komunikacích při jízdě dopravními prostředky. Čím dál více řidičů se v souvislosti s letním obdobím vydává na dlouhé – mnohahodinové jízdy. A to ať už v denní či noční dobu. Noční doba je pochopitelně o to rizikovější vzhledem k snížené viditelnosti a běžně nastavenému biorytmu, který přirozeně ke spánku svádí. Nepozornost a mikrospánek jsou tak o to pravděpodobnějším rizikem, který v mnoha případech může skončit tragédií.

Přeceňování svých sil a myšlenka na ušetřený čas jsou často důvodem, který mikrospánek způsobuje. Řidiči jsou mnohdy unavení, ale přesto věří, že jízdu i tak zvládnou. Stejně tak velká část řidičů ví, že jsou unavení, ale na určité místo chtějí stůj co stůj dorazit co nejdříve.  V obou případech je na uvážení každého řidiče, zda dřívější dojezd na místo za riziko nehody a ohrožení sebe i ostatních účastníků provozu skutečně stojí. 

Aby se řidiči nebezpečnému mikrospánku co možná nejlépe vyhnuli, doporučuje se: 

-    dostatečně si odpočinout již před samotnou jízdou (v případě, že víte, že Vás čeká delší a náročnější cesta za volantem, dostatečně se vyspěte a odpočiňte si)
-    naplánovat vhodnou dobu odjezdu a zjistit podrobnosti o trase  
-    při pocitu únavy si pustit rádio, otevřít okno a na nejbližším možném místě zastavit a odpočinout si
-    průběžně se protahovat (vystoupit z vozidla a projít se, aby se dostatečně prokrvily končetiny)
-    naplánovat si předem místa, kde bude možné odpočinout si
-    v kritickém případě (přejezd na nejbližší možné místo odpočinku) si pomoci kofeinovými potravinami a nápoji.

Téma mikrospánku můžete nalézt i ve zpracovaném dokumentu v rámci projektu s názvem „Ty to zvládneš“. A to na webových stránkách www.tytozvladnes.cz, který je zaměřen právě na dlouhé cesty a mikrospánek. https://realita.tytozvladnes.cz/spot/dovolena-a-dlouhe-cesty

prap. Mgr. Lucie Machalová
por. Bc. Zuzana Týřová
29. 6. 2021
 

vytisknout  e-mailem