Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotazy k zajištěným zbraním

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost a odpověď: 

„V případě, že nadepsaný správní orgán shora uvedené žádosti účastníka nevyhoví, žádá účastník nadepsaný správní orgán jako státní orgán, a tedy povinný subjekt ve smyslu § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZSPI“), v souladu s § 13 a § 14 ZSPI o poskytnutí následujících informací:

a) Jak bude s předmětnými zbraněmi a střelivem v případě rozhodnutí o jejich zajištění dále naloženo (tedy kde a za jakých podmínek budou uschovány po dobu jejich zajištění, včetně výše nákladů na jejich zajištění ve smyslu § 57 odst. 7 zákona o zbraních)?
b) Jak má účastník postupovat vůči správnímu orgánu (a případně kterému) v případě, že dojde k zajištění předmětných zbraní a střeliva a účastník se poté rozhodne (ještě před jejich odnětím) k převodu vlastnického práva k nim na třetí osobu ve smyslu shora uvedeném?“

K bodu a) žádosti
Zajištěné zbraně dle ustanovení § 57 zákona o zbraních budou uloženy ve skladu odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského ředitelství, pracoviště Nový Jičín, ul. Svatopluka Čecha 9, 741 01 Nový Jičín. Stejně tak bude uloženo také zajištěné střelivo. Náklady dle ustanovení § 57 odst. 7 zákona o zbraních v tomto případě nebude příslušný organizační článek požadovat.

K bodu b) žádosti
Tato informace je zaznamenaná v předmětném rozhodnutí ze dne .... 2021 (č. j. KRPT-...), kde je uvedeno: „Rozhodnutí o zajištění zbraní, střeliva a dokladů neruší právní stav účastníka řízení, jako držitele uvedených předmětů zajištění. Institut zajištění podle ustanovení § 57 odst. 1 písm. a) zákona o zbraních má charakter dočasného opatření. Po dobu zajištění, tak držitel může převést vlastnické právo k předmětným zbraním a střelivu na třetí osobu, která splňuje veškeré zákonné podmínky pro jejich vlastnictví a držení. Držiteli mu tímto pak vznikne povinnost dle ust. § 42 zákona č. 119/2002 Sb. zákona o střelných zbraních a střelivu (dále jen zákona o zbraních), kdy mimo jiné fyzická osoba, která převede vlastnictví ke zbrani kategorie A, A-I, B nebo C, na kterou má vydán průkaz zbraně, na jinou osobu, je povinna tento převod oznámit do 10 pracovních dnů ode dne převedení zbraně, není-li dále stanoveno jinak, příslušnému útvaru policie na předepsaném tiskopise, jehož vzor stanoví prováděcí právní předpis, a současně odevzdat průkaz zbraně. Držitel v oznámení o nabytí vlastnictví nebo o převodu vlastnictví ke zbrani kategorie A, A-I, B nebo C uvede osobní údaje nebo údaje identifikující právnické osoby, mezi nimiž došlo k převodu vlastnictví, údaje o zbrani kategorie A, A-I, B nebo C, které se oznámení týká, včetně údaje o ověření zbraně a způsob převodu vlastnictví.“ 

(pozn. - Informace o uložení zbraní a rovněž z rozhodnutí lze zpřístupnít dálkovým způsobem, jedná se o obecné formulace.) 

vytisknout  e-mailem