Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dotazy do informačních systémů týkající se fyzických osob

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel se domáhal následujících informací:

„1. Zda u lustrace provedené lustrujícím (např. policistou), dochází k zapsání do evidence přístupů loginu policisty, přímo na zobrazenou a lustrovanou osobu, a takto lustrací zobrazenou osobu lze dohledat přímo podle loginu policisty v evidenci přístupů. Tedy, zda lustrovaná osoba je identifikována jménem, příjmením a dalšími údaji, ve výpisu lustrací evidence přístupů podle uživatelského loginu policisty.

(příklad výpisu z evidence přístupů, s údaji)

2. Zda jsou osoby zaznamenané ve výpisech evidence přístupů pouze podle identifikátorů ID (počítačových čísel osob v informačním systému Evidence obyvatel) ve skutečnosti plně zobrazeny tomu kdo lustroval, nebo zda jde o zaevidování ve vnitřním systému evidence přístupů podle ID, například na podkladě vazební události na pozadí a tím dojde k zapsáním pouze ID k loginu policisty.

(příklad výpisu z evidence přístupů, jen ID)

3. Kdo může technicky provádět (útvar v rámci PČR) identifikaci osoby jen podle ID (počítačových čísel osob v informačním systému Evidence obyvatel) tak, aby byla získána totožnost osoby, které ID náleží.

(Příkladně získat výsledek: ID XY = A. B., 01. 01. 1900; MUŽ, atd.)

4. Zda je žádost o ustanovení jmenného držitele ID a poskytnutí jeho jména, příjmení a dalších dat, požadavkem o provedení lustrace na vaši součást, ze strany žadatele o tyto údaje.“

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1. V rámci Policie České republiky jsou vedeny o všech dotazech zadaných do informačních systémů a týkajících se fyzických osob (tj. o všech zpřístupnění osobních údajů) auditní záznamy (tzv. logy). Každý dotaz příslušníka nebo zaměstnance Policie České republiky (dále jen „pracovník“) je při jeho zadání vždy zaznamenán včetně údajů umožňujících jednoznačnou identifikaci zadavatele. Obdobně je tomu i u výsledku zadaného dotazu. V auditních záznamech lze vyhledávat jak podle zadaného dotazu, tak podle pracovníka, který jej zadal.

Ad 2. Pokud je dotaz ve výpisu evidence přístupů do informačního systému zaznamenán pouze podle identifikátoru ID (počítačového čísla osoby uvedeného v informačním systému Evidence obyvatel), jde o výsledek dotazu, na základě kterého byly pracovníkovi zobrazeny veškeré osobní údaje, které se k ID vztahují.

Ad 3. V rámci Policie České republiky má takové oprávnění výhradně Policejní prezidium České republiky.

Ad 4. Pokud je taková žádost zaslána na příslušnou součást Policie České republiky, jde o požadavek na zadání dotazu do informačního systému týkající se fyzické osoby. 

PhDr. Jiří Vokuš, 15. června 2022

vytisknout  e-mailem