Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dotaz ke kázeňskému řízení o kázeňském přestupku

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost a odpověď:

Na základě výše uvedeného zákona žádáme tyto informace:

V dopise Č. j. KRPT-… píšete, že:

Tímto Vás vyrozumívám, že služební funkcionář s kázeňskou pravomocí Městského ředitelství policie Ostrava dne 8. prosince 2022 zahájil řízení ve věcech služebního poměru podle ustanovení § 178 odst. 1, odst. 2 písm. b) zákona číslo 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů, pro podezření ze spáchání kázeňského přestupku podle ust. § 50 zákona číslo 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů s příslušníkem dopravního inspektorátu Ostrava.

Sdělte nám prosím:

1) Kdo konkrétně je  služební funkcionář s kázeňskou pravomocí Městského ředitelství policie Ostrava?

2) Kdy přesně, tedy v kolik hodin bylo zahájeno toto předmětné řízení. Toto žádáme doložit výpisem z Vašeho systému, kdy bylo přiděleno číslo jednací v této věci a prosíme o sdělení tohoto čísla jednacího.

3) Pokud se policista dozví o spáchání přestupku nebo trestného činu, nebo má důvodné podezření, že se stal přestupek nebo trestný čin, v jakém časovém rozmezí musí zahájit kroky k šetření tohoto přestupku? Prosíme odkaz na zákon a paragraf, který to řeší.

Povinný subjekt Vaši žádost posoudil a poskytuje Vám ke všem bodům žádosti vztahující se ke konkrétnímu kázeňskému řízení o kázeňském přestupku informace (odpovědi):

K bodu 1:
Ředitel Městského ředitelství policie Ostrava plk. Ing. Antonín Řezníček.

K bodu 2:
Řízení o kázeňském přestupku vedené ředitelem Městského ředitelství policie Ostrava pod č. j. …. bylo zahájeno dne 8. prosince 2022, kdy byl ve smyslu § 178 odst. 2 písm. b) zákona č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, učiněn první úkon vůči účastníku řízení (tzn. den, kdy byl seznámen se záznamem o zahájení řízení). Řízení není zahájeno založením spisu v elektronickém systému spisové služby. Pouze pro doplnění uvádíme, že tento spis byl založen dne 11. října 2022.

K bodu 3:
Svou žádost uvozujete citací textu vztahujícímu se ke konkrétnímu řízení zahájenému s policistou dopravního inspektorátu Ostrava Městského ředitelství policie Ostrava. I předchozí dva dotazy se tohoto řízení týkají. Tento citovaný text se tedy týká kázeňského přestupku, což je zcela jiný institut než přestupek nebo trestný čin. Kázeňský přestupek je upraven zákonem č. 361/2003 Sb. Tento (ani jiný) zákon nestanoví konkrétní lhůtu pro „šetření“, resp. pro zahájení kázeňského řízení o kázeňském přestupku.

Doprovodná informace: Nelze plně zveřejnit dálkovým přístupem, žadatel se táže na konkrétní a jemu známé skutečnosti, respektive řízení.

vytisknout  e-mailem