Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Dotaz k používání softwaru SW Eyedentity

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

ŽÁDOST:

Dne 26. listopadu 2018 a dne 6. prosince 2019 byly uveřejněny v registru smluv smlouvy mezi povinným subjektem (Krajským ředitelstvím policie České republiky) a společností Eyedea Recognition s.r.o. o nákupu licence pro SW Eyedentity.

1) Byl v době platnosti licence přístup jednotlivých pracovníků povinného subjektu pro práci se softwarem SW Eyedentity logován? Byl v době platnosti licence přístup jednotlivých pracovníků povinného subjektu pro práci se softwarem SW Eyedentity omezen nebo volný?

2) Kolik osob mělo v době platnosti licence do systému přístup a v jakých útvarech a na jakých pozicích tyto osoby pracovaly?

3) Pro jak závažné případy (bez protiprávního činu, přestupek, přečin, zločin nebo zvlášť závažný zločin) a jaké procesní postavení osob (bez podezření necíleně na všechny, svědek,podezřelý, obviněný, obžalovaný) byl software v době platnosti licence využíván?

Na základě § 15 odst. 3 věty druhé zákona č. 106/1999 Sb. sděluji, že v případě uplatnění postupu podle § 15 odst. 3 věty první zákona č. 106/1999 Sb. trvám na vydání rozhodnutí o odmítnutí žádosti v rozsahu vymezených osobních údajů nebo bankovních anebo obchodních tajemství.

ODPOVĚĎ:

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost posoudila a sděluje Vám následující.

Ad 1)
Software SW Eyedentity byl nainstalován na jednom počítači pod uživatelským MS účtem policisty ve Windows, a byl tedy k dispozici pouze pro jednoho konkrétního uživatele. Software neprováděl žádné logování činností, protože nebyl napojen na žádné evidence či informační systémy.

Ad 2)
Pouze jeden policista. Policista s přístupem k tomuto software SW Eyedentity byl zařazen na odboru analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

Ad 3)
Evidence použití software SW Eyedentity nebyla prováděna, a ani policista, který tento software obsluhoval, již není ve služebním poměru, tudíž informace, pro jak závažné případy a pro jaké procesní postavení osob byl software v době platnosti licence využíván, není k dispozici. Obecně lze říci, že dožadující policista musel dodat konkrétní fotografii zájmové osoby (podezřelé osoby) a zároveň množinu fotografií, se kterou měla být zájmová osoba porovnána. Software neměl přístup do žádného systému, kde jsou uloženy fotografie osob.

por. Bc. Pavla Mašínová, 25. 9. 2023

vytisknout  e-mailem