Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dostal se do dluhové pasti, peníze si obstaral podvodem

ZLÍNSKO: Hrozí mu osmiletý trest vězení. 

Komisař z oddělení hospodářské kriminality ve Zlíně obvinil sedmadvacetiletého muže ze Zlínska ze spáchání zločinu úvěrový podvod. Škoda, kterou svým jednáním způsobil nebankovní společnosti, činí 224 tisíc korun, škoda, kterou se pokusil způsobit, činí 534 tisíc korun. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

Vychytralý muž k podvodům využil nejen doklady své osmašedesátileté matky, která o tom neměla tušení, ale také osobní údaje zákazníků prodejny, kde pracoval po dobu pouhých dvou měsíců.

Zadlužený muž se vlivem svého nadstandardního životního stylu dostal do dluhové pasti a od ledna roku 2017 se nachází v insolvenčním řízení se závazky vyššími než 626 tisíc korun. To ho zřejmě přimělo k nápadu obstarat si finanční prostředky nekalým způsobem. Přípravu rozhodně nepodcenil.

Po dobu letních prázdnin loňského roku, čili pouhé dva měsíce, byl podvodník zaměstnaný v prodejně ve Zlíně. Měl tak přístup k databázi zákazníků i ke kopiím jejich dokladů totožnosti, které předkládali při sjednání úvěru na koupi zboží.

Zneužil osobní údaje celkem 21 nakupujících, kteří si při letním nákupu zboží sjednali na jeho pořízení úvěr u nebankovní společnosti. Muž nelenil a u stejné instituce se pokusil sjednat opakovaně na jména těchto zákazníků dalších 106 úvěrů ve výši 2 až 20 tisíc korun. Pro tuto aktivitu založil postupně celkem 21 bankovních účtů na svoje a matčino jméno, a stejný počet e-mailových schránek, prostřednictvím kterých s nebankovní společností komunikoval jmény zákazníků. Peníze si nechával posílat na bankovní účty své či své matky, jejichž byl disponentem a o nichž matka nevěděla.

Podvedeným zákazníkům chodily upomínky o neplacení úvěrů, které si sami nesjednali. Proto se začátkem prosince loňského roku začali obracet na policii.

Tento vychytralý muž není policistům neznámý. Pro podvody prostřednictvím internetové sítě ho prověřovali už několikrát. A v dalším prověřování jeho nekalých skutků nadále pokračují.

16. srpna 2018, nprap. Monika Kozumplíková

vytisknout  e-mailem