Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dospělí cyklisté se nemají rádi?

NÁCHODSKO - Na krátkou vzdálenost si přilbu neberou, prý to nestojí za to 

Cyklisté Velké PoříčíCyklisté, Velké Poříčí/Foto Policie ČR
Ve středu 15. srpna 2012 se policisté na Náchodsku zaměřili na cyklisty.

Prázdninové měsíce k vyjížďkám na levném a přitom zdravém dopravním prostředku přímo vybízejí. I když na mnoha místech republiky i samotného Náchodského regionu vzrostla síť cyklistických cest  a stezek, je přece jen mnohem více úseků, kdy se mísí cyklisté s automobilovou dopravou. Dopravní hlídky společně s policejními preventisty a pracovníky Besipu zamířily na Hronovsko a Teplicko. Besip na společné akci pro cyklisty připravil letáček Desatero cyklisty a reflexní proužky přes oblečení.

Při silničních kontrolách, pojatých z velké míry preventivním způsobem, policisté a "besipáci" v rozhovoru s dospělými i dětmi za řidítky kol apelovali na dodržování bezpečnostních zásad. Samozřejmostí však byla i dechová zkouška na alkohol, neboť ani cyklista jako řidič nesmí sednout na kolo pod vlivem omamných látek.

Nejčastějším prohřeškem cyklistů proti pravidlům byla absence ochranných reflexních prvků - odrazek - ve výpletu kol.  Ty slouží, aby řidiči cyklisty uviděli, pokud za šera či za tmy přejíždějí přes vozovku napříč. Jinak se na tu dobu stávají neviditelnými, což je může stát i život.

Bylo zajímavé, jak prostovlasí dospělí cyklisté reagovali na doporučení nosit na hlavě ochrannou přilbu. Mnoho, stejně jako jeden z cyklistů ve Velkém Poříčí, jich podotklo: "Já vím, že to je bezpečnější a na delší výlety si přilbu beru, teď ale jedu jen kousek."

Cyklisté Velké PoříčíCyklisté, Velké Poříčí/Foto Policie ČR
Dětští cyklisté tak paradoxně měli výbavu jízdních kol v mnohem lepším pořádku než dospělí. Na kole obvykle nechyběla ani jedna odrazka a ani jedno dítě do 18 let nevyjelo na silnici bez helmy. Alkohol policisté nezjistili v dechu jediného cyklisty, nedostatky v povinné výbavě kola pro tentokrát řešili domluvou.

 

Povinná výbava kola a cyklisty:

  • dvě na sobě nezávislé brzdy
  • vpředu odrazka bílé barvy,vzadu barvy červené, za snížené viditelnosti bílé a červené světlo
  • oranžové odrazky ve výpletu kol a po straně šlapek
  • děti do 18 let musí mít na hlavě připevněnou ochrannou přilbu

 

Za rok 2011 policie na Náchodsku zaznamenala 28 dopravních nehod s cyklisty, v roce 2012 přitom do současné doby (15.8.2012) již 24. Jedna nehoda letos v červnu skončila smrtí cyklistky. Jízdní kola zůstanou v hledáčku silničních hlídek i po zbytek prázdninových týdnů, na podzim se policisté ještě zaměří na jízdu bicyklistů za šera a za tmy. Být viděn je totiž jednou z hlavních bezpečnostních zásad.

por. Mgr. Eva Prachařová
16.8.2012 ve 12.40 hod.

vytisknout  e-mailem