Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopustil se několika podvodů

KARLOVARSKO – Způsobil škodu přesahující 63 tisíc korun. 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality v Sokolově zahájili trestní stíhání 27letého muže z Prahy, kterého obvinili ze spáchání přečinů Podvod, Úvěrový podvod a Poškození cizích práv.

V období od dubna do května 2018 si měl 27letý muž ve čtyřech případech objednat na dobírku mobilní telefony. Ty si nechal zaslat na odběrné místo společnosti, kdy využil toho, že na tomto místě pracuje jeho matka. Muž měl využít její nepřítomnosti a bez jejího vědomí vždy zásilku otevřít, vyndat mobilní telefon, do balíčku vložit kancelářský odpad a následně ho znovu zabalit. Poté měl předstírat, že si zásilku nevyzvedl a ta byla odeslána zpět prodejci.

V podvodech měl pokračovat i o několik měsíců později. V září 2018 měl obviněný odcizit svému spolubydlícímu osobní doklady a výpisy z účtu, kdy si nechal bez jeho vědomí vyhotovit fotokopie. Následně měl v období od září do října 2018 uzavřít v nejméně pěti případech bezhotovostní úvěry. Při uzavírání smluv se měl muž vydávat za svého spolubydlícího a předkládat nepravdivé doklady. Úvěry mu byly vždy poskytnuty a pouze v jednom případě měl úvěr zaplatit. Dále měl v několika dalších případech zažádat a následně uzavřít spotřebitelský úvěr k financování koupě mobilního telefonu. Během uzavírání smluv se měl opět vydávat za svého spolubydlícího a předkládat o sobě nepravdivé údaje. Mobilní telefony ve všech případech prodal a peníze užil ke své vlastní potřebě. Za uvedené jednání způsobil škodu přesahující 63 tisíc korun.

V případě prokázání viny mu za uvedené přečiny hrozí trest odnětí svobody až na 5 let.

nprap. Mgr. Soňa Podlahová
2. 5. 2019

vytisknout  e-mailem