Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravních nehod v Libereckém kraji oproti loňskému roku ubylo

KRAJ – Řidiči však častěji řídí opilí a ujíždějí od dopravních nehod. 

Z výstupních dat dopravních policistů vyplývá, že oproti loňskému roku policisté zaznamenali v měsíci lednu a únoru mírný pokles dopravních nehod v Libereckém kraji. V celkovém objemu řidiči bourali v 700 případech, což je o 29 nehod méně, než v loňském roce. Ačkoliv dopravních nehod, které byly způsobeny řidiči motorových vozidel, ubylo, a to o celých 31, v celkovém měřítku jde stále o poměrně vysoké číslo, které dosahuje bezmála 500 dopravních nehod.

Nelze však pominout i fakt, že stejně jako v minulém roce, i v tom letošním vyjma řidičů způsobili dopravní nehodu nepozorní chodci, a to celkem v pěti případech. V jednom z uvedených se jednalo o dítě. V souvislosti s tím pravidelně upozorňujeme chodce, aby se při přecházení vozovky řádně rozhlédli a plně se věnovali právě prováděné činnosti. Nejednou byl každý z nás přítomen situaci, kdy chodci, přecházející v místě k tomu určenému, či v místě mimo vyznačený přechod pro chodce věnovali svou pozornost spíše mobilnímu telefonu, či vstupovali do vozovky se sluchátky na uších. Tohoto jednání se nejčastěji dopouští mladí lidé.

Co do hlavních příčin dopravních nehod se policisté v minulých letech setkávali především s nepřiměřenou rychlostí. Ta však v letošním roce nehrála prim. Ačkoliv šlo o celkový počet 121nehod, oproti loňsku došlo i v této oblasti k poklesu o 50 skutků. Naopak v důsledku nesprávného způsobu jízdy bylo zaznamenáno celkem 328 nehod, což je o 13 více oproti statistice z roku 2021.

A v jaký den řidiči nejčastěji bourají? Nejčastěji se jedná o neděli, kdy se paradoxně vracejí odpočatí po víkendu stráveném mimo své domovy. Naopak v pátek bourají řidiči nejméně.

Naše statistiky však stále častěji plní řidiči, kteří způsobí dopravní nehodu pod vlivem alkoholu. Nejedná se ovšem o zanedbatelné hodnoty. Ba naopak. Nejvíce dopravních nehod způsobili řidiči, kterým byla bezprostředně po nehodě naměřena hodnota alkoholu 1,5 promile a více. V letošním roce se jedná o nárůst osmi osob, z celkového počtu 21. Řidiči mnohdy podceňují, v jakém stavu usedají za volant svých čtyřkolých mazlíčků. Často slýchaným argumentem těchto osob je: „Vždyť jedu jen kousek“. Jenže alkohol, jak známo uvolňuje zábrany, ale současně má i negativní dopad na vnímání, ostražitost a přispívá spíše k lehkomyslnému až nezodpovědnému chování. Pokud tedy víte, že po požití pár skleniček moku tyto tendence budete mít, svěřte raději ještě za střízliva klíčky od vozu někomu, komu plně důvěřujete a zvolte jako způsob přepravy jinou alternativu.

Velmi smutným údajem, především z lidského hlediska je fakt, že čím dál více řidičů ujíždí od místa dopravní nehody, aniž by ji nahlásili. Rámcově se jedná o několik jednotek případů nárůstu takového jednání. Celkově jde však o 150případů, které jsou evidovány ze strany policie za pouhé dva měsíce.

Posledním, avšak nejzávažnějším ze získaných výstupních dat je jednoznačně statistika úmrtí a zranění účastníků dopravních nehod. V uvedených měsících na našich silnicích zemřela jedna osob, 112 osob bylo zraněno lehce a 3osoby těžce.

Nelze jinak, než apelovat na všechny osoby, aby především dbali opatrnosti, a to nejen vůči sobě, ale i ostatním účastníkům silničního provozu.

9.3.2022
nprap. Adéla Fialová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem