Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravních nehod s účastí chodců neubývá, častou příčinou je neukázněnost a nepozornost jak jejich, tak i řidičů

BENEŠOVSKO – Zatímco v prosinci roku 2017 vyšetřovali policisté benešovského dopravního inspektorátu jednu srážku s chodcem, o rok později to bylo za stejné časové období šest případů. Letos v lednu se navíc do statistik zapsaly už dvě takové události. Obě jsou z Benešova. 

První letošní případ se stal dne 11. ledna v odpoledních hodinách v ulici Pražská. Tady se dvaasedmdesátiletý řidič osobního motorového vozidla střetl s teprve osmiletým chlapcem, který mu zpoza zaparkovaných vozidel vběhl přímo do jízdní dráhy. Nehoda se naštěstí obešla bez vážnějších následků. Další případ se odehrál hned následujícího dne v podvečerních hodinách, tentokráte na ulici Červené Vršky. Osmatřicetiletý řidič vozidla se tu na přechodu pro chodce střetl se sedmašedesátiletou chodkyní, která tudy právě přecházela. Žena utrpěla zranění a skončila v nemocnici, odkud byla po ošetření propuštěna.

Dopravní nehody vozidel s chodci přitom policisté ve zvýšené míře řešili už loni v prosinci. Oproti roku 2017, kdy zaznamenali pouze jeden takový případ, jich za stejné období roku 2018 vyšetřovali rovnou šest. V drtivé většině případů se přitom jednalo o nedání přednosti chodci přecházejícímu po přechodu. Příkladem může být případ z 21. prosince, kdy se v odpoledních hodinách na ulici Lidická ve Vlašimi střetl dvacetiletý řidič osobního vozidla s třiašedesátiletou ženou právě přecházející po přechodu. Utrpěla zranění a následně musela vyhledat lékařské ošetření. O sedm dní později se čtyřiatřicetiletý řidič střetl s jednačtyřicetiletou ženou, která v ranních hodinách přecházela přechod u kruhového objezdu pod nemocnicí v Benešově. Dotyčná utrpěla zranění a skončila v péči lékařů.

Jak je možné, že k takovým případům stále dochází a jejich počet se nesnižuje? „Příčin je celá řada“, říká vedoucí benešovského dopravního inspektorátu, npor. Mgr. Zdeněk Štěpánek. „Co se týká chodců, tak ti velmi často nejsou vidět. Přestože jim zákon ukládá, být označeni reflexními prvky pouze mimo obec, bylo by dobré, aby reflexní prvky, zejména z důvodu své vlastní bezpečnosti, používali i ve městě, své opodstatnění to určitě má,“ upozorňuje. „Nezřídka si také myslí, že mají při přecházení absolutní přednost. Tak to samozřejmě není. Přednost mají teprve ve chvíli, kdy už se pohybují na přechodu pro chodce. Výjimkou ovšem je, když se blíží vozidlo se zapnutým výstražným světelným a zvukovým zařízením nebo tramvaj, v tom případě toto pravidlo neplatí. Pokud se ale chodec teprve chystá přecházet, měl by to dát řidiči včas najevo nějakým srozumitelným gestem, určitě ne tím, že mu vstoupí přímo do jízdní dráhy. Na obranu chodců lze ale říci, že většinu střetů s nimi zaviní právě řidiči. Ti je velmi často z nějakého důvodu přehlédnou. Ztížit vidění jim tak může nejen nedostatečné reflexní označení chodce, ale i například odraz světel na mokrém povrchu, anebo odraz světel druhého vozidla. Samostatnou kapitolou je nepozornost a neukázněnost jak řidičů, tak i chodců,“ konstatuje nadporučík Štěpánek. „Nejenže mají za následek většinu dopravních nehod, nezřídka také zabíjejí. A na to by měli myslet všichni účastníci silničního provozu,“ uzavírá nakonec.

Počet dopravních nehod s účastí chodců je za poslední dva roky na Benešovsku přibližně stejný. V roce 2017 vyšetřovali policisté celkem 30 takových případů, přičemž 14 z nich zavinili chodci. V roce 2018 to bylo o jeden případ méně. Chodci přitom byli na vině celkem devětkrát. V prosinci roku 2017 vyšetřovali benešovští policisté jednu srážku s chodcem, kterou zavinil řidič, loni za stejné období to už ale bylo 6 případů, přičemž chodec zavinil pouze jeden z nich. Tyto události řeší policie podle míry závažnosti. Většinou se jedná o přestupek, může jít ale i o přečin ublížení na zdraví z nedbalosti.

Spoustu užitečných informací, rad a tipů naleznete na novém portálu o dopravní bezpečnosti Bezpečné cesty.cz.

por. Bc. Eva Stulíková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
15. ledna 2019

vytisknout  e-mailem