Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní prevence v Davli

PRAHA VENKOV-JIH – Policista z oddělení tisku a prevence navštívil děti z prvního stupně místní základní školy s preventivním programem pro chodce a cyklisty. 

Při realizaci preventivního projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne" a „Na kole jen s přilbou“ a informační kampaně „Automaticky" byl v úterý letošního 13. září v rámci osvětové činnosti na základní škole v Davli uskutečněn seminář pro žáky 4. tříd, včetně výuky spojené s jízdou na dopravním hřišti, a to ve spolupráci s pracovníkem Besipu. 
Při semináři děti získaly několik zásadních rad a doporučení, jak se mají chovat v silničním provozu jako chodci, zejména na základní pravidla bezpečného chování při přecházení silnice a na přechodu pro chodce, jakož i při chůzi na chodníku nebo v místech, kde se chodník nenachází. Dále byly upozorněny, že pokud se budou pohybovat v silniční provozu jako cyklisté, že musí dodržovat správný způsob jízdy, být ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu, znát pravidla silničního provozu, dopravní značky, jejich význam, proč je důležité používat cyklistickou přilbu, jak se chovat v místech křižovatek a kdy dávat přednost v jízdě dalším účastníkům silničního provozu. 

Dopravní prevence Davle 5.Dopravní prevence DavleChůze a jízda na kole má pozitivní vliv na zdraví a délku života člověka, ale na druhé straně by si měl každý při pohybu v silničním pohybu a při nasednutí na jízdní kolo uvědomit, že chodci a cyklisté jsou na silnicích nejohroženější skupinou. Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Pokud dojde ke střetu chodce a cyklisty s motorovým vozidlem, následky mohou být vážné, někdy i tragické.
Při dodržování zásad bezpečné chůze a jízdy na kole se snižuje vznik dopravních kolizí, a tím i nebezpečí úrazů.
Velice častou příčinou nehod je nepozornost a momenty, kdy cyklisté například přecení na silnici své jezdecké schopnosti, anebo nerespektují pravidla silničního provozu.
A na závěr jedno doporučení: „Nikdy nezapomínejte, že cyklista je účastníkem silniční provozu – řidič nemotorového vozidla. Přestože k tomu nepotřebuje žádný řidičský průkaz, musí v potřebné míře dodržovat a znát pravidla silničního provozu, řídit se jimi a při jízdě na kole na pozemních komunikacích být k dalším účastníkům ohleduplný, ukázněný a opatrný.“

Preventivní rady a další informace k problematice bezpečné jízdy na kole v silničním provozu naleznete například na webových stránkách Policie České republiky, BESIPu, Bezpečné cesty, či Týmu silniční bezpečnosti.


por. Bc. Zdeněk Chalupa
komisař oddělení tisku a prevence
15. září 2022

Odkazy do noveho okna

Dopravní prevence Davle

Dopravní prevence Davle 

Detailní náhled

Dopravní prevence Davle 2.

Dopravní prevence Davle 2. 

Detailní náhled

Dopravní prevence Davle 3.

Dopravní prevence Davle 3. 

Detailní náhled

Dopravní prevence Davle 4.

Dopravní prevence Davle 4. 

Detailní náhled

Dopravní prevence Davle 5.

Dopravní prevence Davle 5. 

Detailní náhled

Dopravní prevence Davle 6.

Dopravní prevence Davle 6. 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem