Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravní přestupek řidiče odhalil nelegální migranty

KRAJ - Ve vozidle cestovali spolu s řidičem a jeho spolujezdcem i tři Syřané bez dokladů. 

Policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje v těchto dnech rozplétají případ převaděčství, který vyšel najevo při plnění naší kontrolní činnosti v souvislosti s uzávěrou okresů, a to konkrétně na stanovišti u Nového Boru na Českolipsku na Chotovickém vrchu. Zde si dopravní policista povšiml u osobního vozidla tovární značky Opel Zafira, projíždějícího od České Lípy na Nový Bor, že mu nesvítí přední světla, a proto dal jeho řiidiči znamení  k zastavení.

Zadržení cizinciPosádka vozidla Opel ZafiraV kontrolovaném vozidle se kromě řidiče a jeho spolujezdce, kteří svou totožnost prokázali,  na zadních sedačkách nacházely ještě další tři osoby bez dokladů. Jak se později ukázalo, jedná se o Syřany, kteří ze své mateřské země údajně uprchli proto, aby se vyhnuli účasti na bojích a pronásledování z náboženských důvodů. Podle jejich vyjádření jim doklady shořely při bombardování a do České republiky se dostali nelegálně přes hranice několika zemí, které přecházeli většinou pěšky. Dvěma z nich má být dvacet roků a jednomu třicetpět roků.

Vzhledem k tomu, že pocházejí ze země zmítané válečným konfliktem a náboženskými nepokoji, nebylo možné je umístit do zařízení pro zajištění cizinců a po ukončení jejich výslechů je policisté z krátkodobého zajištění propustili. Současně odbor cizinecké policie zahájil v této souvislosti řízení o jejich správním vyhoštění z Evropské unie, které v souladu s platnými právními předpisy přeruší do doby, než se poměry v Sýrii změní natolik, aby se do svých domovů mohli bezpečně vrátit. 

Policisté z odboru liberecké  cizinecké policie pochopitelně nyní usilovně pracují na tom, aby zjistili, na koho měli  tři Syřané v Evropské unii přímé vazby a jak do České republiky přicestovali. Vzhledem k tomu, že jde o zatím neuzavřenou kauzu, nemůžeme k ní v tuto chvíli poskytnout veřejnosti další bližší podrobnosti ohledně konkrétních osob, které jim "pomohly". Pokud se nám je podaří usvědčit, budou se zodpovídat z přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.


16. 3. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Posádka vozidla Opel Zafira

Posádka vozidla Opel Zafira 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem