Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní policisty zahltilo množství nehod

NÁCHODSKO – Zasněžené silnice prověřily řidiče, mnozí neuspěli. 

Pátek 11. 1. 2019 před právě uplynulým víkend, který přinesl na Náchodsku husté sněžení, prověřil řidičské schopnosti  motoristů v regionu a zejména zaměstnal dopravní i pořádkové policisty. Ti byli během jednoho dne zaměstnáni šesti většími nehodami a více, než desítkou drobných kolizí, které řidiči následně sami vyřídili pomocí euroformulářů. U převážné většiny z nich byl společným jmenovatelem sníh na vozovce a špatný odhad řidičových možností.
Nehody na sněhu

První nehodu policisté zaznamenali již  patnáct minut po páté hodině ráno na silnici mezi Dědovem a Teplicemi nad Metují. Řidič jedoucí s vozidlem Ford Mondeo od Teplic najel na rovném úseku na krajnici, která ho stáhla vpravo mimo vozovku, kde po pár metrech narazil do autobusové zastávky, kterou poškodil, včetně dopravní značky. Řidič vyvázl nezraněn, na automobilu a zastávce vznikla celková škoda 64.000 korun. Alkohol byl u řidiče vyloučen dechovou zkouškou.

Nehody na sněhuSe dvěma zraněními skončila osádka osobního vozu Škoda Octávia po nehodě v sedm hodin ráno na silnici I/37 mezi Heřmanicemi a Kuksem. Řidič nákladního vozu s návěsem se před odbočováním vlevo do firmy zřejmě řádně nepřesvědčil, že není předjížděn. Tím ohrozil vůz škoda, který v tu dobu předjížděl kolonu vozidel. Ve snaze vyhnout se srážce, strhl řízení vpravo, přitom narazil do návěsu nákladného vozidla. Řidič nákladního vozidla vyvázl bez zranění, řidič a spolujezdec ze škodovky byli převezeni zdravotníky na ošetření do nemocnice ve Dvoře Králové. Alkohol byl u obou řidičů vyloučen dechovou zkouškou. Celková hmotná škoda byla vyčíslena na 190.000 korun. Dopravní nehodu policisté dál vyšetřují.

Nehody na sněhuVzájemné překvapení zažili řidiči dvou protijedoucích automobilů, když zjistili, že se na jednu silnici oba nevejdou. Překvapení skončilo jejich vzájemnou srážkou. K nehodě došlo deset minut po třetí odpoledne u obce Provodov-Šonov. Řidička osobního vozu Kia Ceed nestihla v levotočivé zatáčce
při vjíždění do zúženého místa pod železniční viadukt včas zareagovat, stejně tak jako řidič v protijedoucím BMW. Na zasněženém povrchu vozovky nestihl ani jeden včas zastavit a vzájemně do sebe narazili. Na vozidlech byla vyčíslena celkové škoda na 70.000 korun. Ani jeden nebyl při nehodě zraněn a stejně tak nebyl ovlivněn alkoholem. Přesnou příčinu a míru zavinění jednotlivých účastníků nNehody na sněhuehody dopravní policisté vyšetřují.

V tomto případě spíše než počasí, tak špatný odhad zavedl řidiče nákladního vozidla, jedoucího v pět hodin odpoledne od státních hranic na jednom z náchodských kruhových objezdů až do zábradlí podél přilehlého chodníku. Cizinec za volantem nákladního vozu Iveco s návěsem při výjezdu z kruhové křižovatky poškodil kovové zábradlí na pravé straně, na kterém vznikla škoda ve výši 8.000 korun. Na jízdní soupravě žádná škoda nevznikla. Dechová zkouška u řidiče vyloučila požití alkoholu.Nehody na sněhu

Zato nehoda v Jaroměři byla vysloveně v souvislosti se zasněženou vozovkou. Řidička osobního automobilu VW Golf, jedoucí po šesté hodině navečer Nádražní ulicí směrem od centra, zřejmě nepřizpůsobila rychlost své jízdy povaze a stavu vozovky, pokryté sněhovou pokrývkou. Následně dostala v pravotočivé zatáčce smyk, vyjela mimo komunikaci, kde narazila do dopravní značky a zaparkovaného osobního vozidla Opel Astra. Ke zranění osob nedošlo, celková hmotná škoda byla vyčíslena na 15.000 korun, ani tato řidička nebyla pod vlivem alkoholu.

Nehody na sněhu
I na poslední z větších pátečních nehod se podepsala zasněžená vozovka. Téměř v tu samou hodinu, tedy něco po šesté večer, řidič osobního vozu Škoda Fabia zřejmě nepřizpůsobil rychlost svého vozu stavu a povaze vozovky a při jízdě od Olivětína směrem na Broumov dostal smyk. Vyjel mimo vozovku a narazil do betonové vpusti se zábradlím. Přivolaní záchranáři prohlédli osádku a vyloučili zranění, dechová zkouška řidiče dopadla negativně. Hmotné škody na automobilu a zábradlí byly odhadnuty na 40.000 a 5.000 korun.

Policisté opět upozorňují na úskalí zimní jízdy. Brzdná dráha je na sněhu, ledu či rozbředlé vrstvě mnohem delší, a viditelnost častokrát naopak mnohem menší. V zimě tedy platí víc než kdy jindy, spěchej pomalu!

por. Mgr. Eva Prachařová
14. 1. 2019 v 14.00

Odkazy do noveho okna

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

Nehody na sněhu

Náchodsko 11.1.2019 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem