Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní policisté „vážili“ nákladní vozidla

TRUTNOVSKO - Za přetížení vozidla hrozí pokuta do výše jednoho milion korun. 

Ve čtvrtek 5. listopadu 2015 na ulici 28. října ve Dvoře Králové nad Labem krátce po půl desáté dopoledne policisté z Dopravního inspektorátu v Trutnově zastavili a následně zvážením tohoto nákladního motorového vozidla Tatra s připojeným návěsem zjistili, že došlo k překročení největší povolené hmotnosti na skupinu náprav o více než dvě tuny, za což každému, jak řidiči i firmě ve správním řízení hrozí pokuta do výše půl milionu korun. Tedy za tento „nešvar“ jeden milion korun.

ilustračníilustračníŠestačtyřicetiletého řidiče převážející kulatinu dřeva zastavili policisté a na výzvu se podrobil dechové zkoušce na alkohol s negativním výsledkem. Dále předložil potřebné doklady společně s rozhodnutím o povolení zvláštního užívání pozemní komunikace. Toto povolení firmě vydalo Ministerstvo dopravy jako vyjímku z obecného užívání pozemní komunikace, tím že na uvedeném vozidle může převážet náklad o ještě vyšší hmotnosti, než je běžně zákonem povoleno.

Po výzvě se podrobit „vážení“, následoval hlídku do jednoho místního areálu. Zde již čekalo Centrum služeb pro silniční dopravu, které celý den s policisty spolupracovalo s využitím nízkorychlostního kontrolního zařízení. Vážení ukázalo, že to firmě nestačilo! Na skupinu náprav vozidla, nechala řidiče naložit náklad o více než dvě tuny těžší, než mu umožňuje zmiňované povolení o zvláštním užíváním pozemní komunikace.

„Dopraváci“ mu zakázali další jízdu a sepsali s ním na místě oznámení o přestupku. Za toto jednání mu hrozí ve správním řízení pokuta do výše půl milionu korun.

Správní delikt firmy, pro kterou „smolař“ pracoval, byl odevzdán ke správnímu řízení prostřednictvím Centra služeb pro silniční dopravu. Právnické osobě muže být uložena též pokuta do výše půl milionu korun.   
 
6. 11. 2015, 14:00
nprap. Pižlová Šárka, DiS.

vytisknout  e-mailem