Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravní policisté prováděli zvýšený dohled na páteřních silničních tazích

KRAJ – Prioritou bylo především dodržování stanovené rychlosti ve vybraných úsecích 

2V uplynulých týdnech se dopravní policisté Krajského ředitelství policie Libereckého kraje zaměřili formou tzv. viditelného výkonu ve zvýšené míře na bezpečnost a plynulost v silničním provozu, a to především na páteřních tazích, jakými je například silnice I. třídy č. 35.

Prioritou daného dohledu bylo především dodržování stanovené rychlosti ve vybraných úsecích. Policisté se však mimo tuto oblast zaměřili i na další dodržování zákonných předpisů, kupříkladu kontrolu technického stavu vozidel, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů pro přepravu dětí, držení hovorového či jiného záznamového zařízení za jízdy, dále na speciální kontrolu dodržování zákazu požívání návykových látek a alkoholických nápojů řidiči vozidel před a během jízdy.

Nelze však pominout i fakt, že policisté výkon služby prováděli i na zpoplatněných úsecích dálnic, kde kontrolovali především uhrazení dálničního poplatku.

1V návaznosti na výše zmíněnou kontrolu technického stavu vozidel prováděli policisté i vážení vozidel na nízkorychlostních kontrolních vahách, určených ke zjištění celkové hmotnosti vozidla. V souvislosti s touto činností odhalili několik závažných pochybení, kterými řidiči přímo ohrožovali provoz na pozemních komunikacích a jejich účastníky. Při jedné z uvedených kontrol zjistili přetížení vozidla o celých 13 tun. Řidiči je v takovém případě uložena bloková pokuta, která je odvislá mimo jiné od závažnosti protiprávního jednání, a to v částce až 15 tisíc korun. V daném případě policisté řidiči mimo jiné zakázali další jízdu do doby, než byl náklad řádně přeložen a provozovatele vozidla oznámili příslušnému správnímu orgánu k samostatnému řízení. Nelze nezmínit, že ve správním řízení hrozí provozovateli pokuta odpovídající přetížení vozidla, kdy za každou započatou tunu se jedná o částku 9 tisíc korun.

Policisté budou v obdobných akcích na významných tazích, avšak i na silnicích nižší třídy pokračovat, a to nejen v rizikových obdobích, jakými je aktuálně konec prázdnin, ale v průběhu celého roku. Záměrem těchto akcí je nejen odhalování protiprávního jednání, ale i apelování na řidiče, aby byli ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu, neboť pouhá vteřina neuváženého jednání či nepozornosti může změnit životy všech nevratným způsobem.


31. 8. 2021
nprap. Adéla Maňasová
preventistka KŘP Libereckého kraje
 

vytisknout  e-mailem