Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní policisté opět v terénu

KLADENSKO – Vzhledem k tomu, že cyklistika je stále oblíbenější, zaměřili se dopravní policisté i na tyto účastníky silničního provozu. 

Během uplynulého víkendu se občané mohli setkat s dopravními policisty, kteří v ulicích města Kladna a v jeho okolí, zejména na cyklistických stezkách, kontrolovali, zda cyklisté, jako účastníci silničního provozu dodržují zákony a dbají pravidel BESIPu. Ve městě se zaměřili hlavně na kontrolu dodržování dopravního značení, které mnohým cyklistům dělá problém. Především zákazové a příkazové značky mnohým uživatelům bicyklů nic neříkají. I cyklisté musí bezpodmínečně dodržovat zákon č. 361/2000 Sb., O provozu na pozemních komunikacích. Nejen na cyklistických stezkách hlídky dohlížely, zda má cyklista povinnou výbavu jízdního kola. Samozřejmá byla i kontrola na požití alkoholických nápojů před jízdou na bicyklu. Právě tato kontrola odhalila dva cyklisty, kteří byli pod vlivem alkoholu, z čehož jeden nadýchal 0,23 a druhý 1,89 promile. Oba hříšníci byli oznámeni na Magistrát města Kladna k vyřízení přestupku. Dále policisté udělili za čtyři přestupky blokovou pokutu. Jednalo se například o neodpovídající technický stav jízdního kola a použití přechodu pro chodce cyklistou při jízdě na bicyklu. Policisté rovněž řešili drobné přestupky pouze domluvou. Dále probíhala distribuce letáků, kde se uživatel jízdního kola dozvěděl o povinné výbavě svého bicyklu. U dětí do 18 let probíhala kontrola na používání bezpečnostní přilby při jízdě na jízdním kole.

Vzhledem k tomu, že cyklistika se v našem regionu stala velice oblíbeným sportem, budeme i nadále pokračovat v obdobných preventivních akcích.

 

Rady, jak se chovat v silničním provozu:

 

  • Jezdi co nejblíže u pravého okraje silnice a sleduj pozorně provoz okolo sebe, abys mohl včas zpomalit nebo zastavit před možným nebezpečím.
  • Nikdy nejezděte dva vedle sebe, ani dva na jednom kole. Nevoz předměty, které by mohly tebe, nebo další osoby zranit.
  • Při každé změně směru jízdy dej včas a zřetelně znamení paží. Před vybočením vlevo se nezapomeň ohlédnout.
  • Na přechodu pro chodce, zejména když odbočuješ vpravo, nebo vlevo, dej přednost přecházejícím chodcům.
  • Tam, kde je hustý provoz, veď kolo raději po chodníku.
  • Respektuj pokyny policistů, světelné signály a dopravní značky.
  • Buď ohleduplný k ostatním účastníkům silničního provozu. Nezdržuj zbytečně pomalou jízdou a nepřekážej ostatním řidičům.
  • Při jízdě si vždy chraň hlavu před zraněním cyklistickou přilbou.
  • Za snížené viditelnosti nezapomeň včas rozsvítit světlo.
  • Oblékej si barvené a světlo odrážející oblečení.
  • Před každou jízdou na kole (i během jízdy) platí zákaz požívání alkoholických nápojů, jako při řízení motorových vozidel.
  • Pravidelně ošetřuj své jízdní kolo a dbej zejména na to, aby bylo řádně vybaveno a mělo v pořádku všechny součásti, které ti umožňují bezpečnou jízdu.
  • Chovej se tak, jak bys chtěl, aby se ostatní chovali k tobě.

 

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
10. srpna 2016 

Odkazy do noveho okna

Kontrola cyklistů

Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

Kontrola cyklistů

Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

Kontrola cyklistů

Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

Kontrola cyklistů

Kontrola cyklistů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem