Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopravní nehody v roce 2012

KROMĚŘÍŽSKO: Loni na silnicích při nehodách zemřelo šest lidí. 

Na silnicích v okrese Kroměříž řešili v loňském roce dopravní policisté 520 nehod, předloni 408.
V roce 2012přišlo o život šest osob, předloni jedenáct. V loni zemřeli čtyři řidiči osobních automobilů, jedna spolujezdkyně v osobním vozidle a smrtelné zranění při nehodě utrpěl také jeden motocyklista. Zvláště nešťastným byl měsíc únor, kdy zemřeli tři lidé. Dva životy vyhasly v pondělí 13. února. K první tragické události došlo v ranních hodinách mezi obcemi Tlumačov a Kurovice. Čtyřiadvacetiletý řidič ve vozidle Škoda Felicia nezvládl řízení a po průjezdu pravotočivou zatáčkou vyjel mimo vozovku, kde auto čelně narazilo do stromu. Mladý muž za jízdy nebyl připoután bezpečnostním pásem. Večer byli policisté vysláni k druhé smutné nehodě, ke které došlo na silničním tahu I/50 v buchlovských horách. Sedmadvacetiletý zahraniční řidič nákladního automobilu Scania s přívěsem jel ve směru od Uherského Hradiště. V úseku klesání při průjezdu ostrou pravotočivou zatáčkou nezvládl řízení, dostal smyk a přejel do protisměru, kde se srazil s protijedoucím automobilem VW Passat. Dvaatřicetiletý řidič v passatu z Uherskohradišťska při střetu utrpěl smrtelná zranění. Týden na to krátce po půlnoci nepřežil střet vozidel jeden z řidičů na silnici mezi Hulínem a Kroměříží. Čtyřiačtyřicetiletý muž za volantem vozidla Mercedes Benz vlivem podnapilosti nezvládl řízení a narazil do automobilu Fiat Punto jedoucím před ním. Po nárazu byl fiat odhozen do pole mimo cestu. Jeho jednatřicetiletý řidič, který nebyl připoután bezpečnostním pásem, při tom z auta vypadl. Utrpěl smrtelná zranění. Podnapilý muž v mercedesu vyvázl bez zranění. Policisté mu při dechové zkoušce naměřili 2,11 promile alkoholu v dechu. Počátkem června zemřel při nehodě na silničním tahu I/50 v buchlovských horách čtyřiadvacetiletý řidič motocyklu Yamaha. Mladík nezvládl průjezd levotočivou zatáčkou, upadl na cestu a poté byl i s motocyklem odmrštěn mimo vozovku, kde narazil do dopravní značky. Mladý muž svým zraněním podlehl při převozu do nemocnice. K předposlední tragické nehodě došlo v katastru obce Martinice. Dvaapadesátiletá řidička v osobním automobilu značky Nisan jela ve směru od Horního Lapače na Zahnašovice. Nerespektovala dopravní značení STOP a vjela do křižovatky, kde nedala přednost třicetiletému muži za volantem nákladního vozidla Tatra. Ten jel po hlavní silnici ve směru od Martinic na Žeranovice. Došlo ke střetu, při kterém řidička nisanu utrpěla smrtelné zranění. Řidič tatry vyvázl bez úhony. Hlídka u něj provedla dechovou zkoušku na alkohol. Byla negativní. Poslední nehoda s tragickým koncem se stala u obce Plešovec v polovině prosince. Dvaačtyřicetiletá řidička osobního vozidla značky Fiat Brava dostala smyk, přejela do protisměru a tam se srazila s protijedoucím nákladním automobilem Man. Utrpěla lehké zranění. Její sedmnáctiletá spolujezdkyně byla zraněna těžce. V kritickém stavu byla převezena do kroměřížské nemocnice, kde po dvou dnech svým zraněním podlehla.
Těžké zranění loni utrpělo 31 lidí, předloni 40. V roce 2012 bylo 192 lehce zraněných, v roce 2011 jich bylo o deset více. Dopravních nehod pod vlivem alkoholu bylo loni 61, předloni 51. Rekordmanem se stal čtyřiapadesátiletý cyklista, který v Kroměříži na ulici Purkyňova upadl z kola a zranil se. Nadýchal 3,5 promile alkoholu. Ani ženy však nezůstaly pozadu. Jízdu na kole pod vlivem alkoholu nezvládla také sedmatřicetiletá cyklistka. V Kroměříži na ulici Erbenovo Nábřeží upadla a zranila se. V krvi měla 3,29 promile alkoholu.
Nejvíce nehod policisté řešili na silnicích druhé a třetí třídy, nejméně pak na dálnicích. Velký nárůst jsme zaznamenali u nehod, které zavinila zvěř nebo domácí zvířata. Předloni jich bylo 22, loni o šedesát dva více, tedy 84. 
Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy, nedodržení stanovené rychlosti, nedání přednosti nebo nebezpečné předjíždění. 
 
Bezpečnost na silnicích patří mezi hlavní priority Policie ČR. Provádíme proto řadu dopravně bezpečnostních akcí. Snažíme se tak eliminovat dopravní přestupky a tím i nehody, které mají mnohdy fatální následky. Realizujeme také preventivní projekty zaměřené i na další účastníky silničního provozu, především cyklisty a chodce.
 
16. ledna 2013, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem