Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravní nehody si letos vyžádaly 26 obětí

KRAJ VYSOČINA: Na Vysočině se výrazně zvýšil počet těžkých zranění 

V průběhu osmi měsíců letošního roku vyšetřovali policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina v Kraji Vysočina celkem 1 708 dopravních nehod, při nichž zahynulo šestadvacet osob. Při nehodách letos zemřelo devět řidičů osobních vozidel, jeden řidič nákladního vozidla, čtyři řidiči motocyklu, čtyři chodci, čtyři cyklisté a čtyři oběti jako spolujezdci z osobních vozidel.
 
Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku se počet nehod zvýšil o dvanáct procent. Osedm procent poklesly nejtragičtější následky nehod – tedy počty smrtelných zranění. Celkem 130 účastníků se při nehodách těžce zranilo, což je zvýšení o 53 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2010.
 
Dalších 746 účastníků utrpělo při nehodách lehké zranění. Toto číslo je ve srovnání s počtem lehce zraněných za sedm měsíců roku 2010 o jedno procento nižší. Hmotná škoda na havarovaných vozidlech a ostatním majetku se vyšplhala na 123 milionů korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2010 je o dvě procenta nižší. Ve 143 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že řidič před jízdou požil alkoholické nápoje. U 111 účastníků dopravní nehody policisté zjistili hladinu alkoholu vyšší než jedno promile!
 
Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod v kraji Vysočina stále řadíme způsob jízdy – 673 nehod, další velice častou příčinou je nepřiměřená rychlost – 508 nehod, nedání přednosti v jízdě - 154 nehod. Mezi dalšími častými příčinami lze nalézt také nesprávné předjíždění – 30 případů. Ve třinácti případech byla příčinou nehody technická závada na vozidle.
 
Pokud bychom se zaměřili na rozbor dopravních nehod podle druhu vozidla, tak za osm měsíců letošního roku havarovalo 1509 osobních vozidel, 425 nákladních vozidel, 132 návěsů, 25 autobusů, 118 motocyklů a 118 cyklistů. V devíti případech havarovali řidiči traktorů. V období od ledna od konce srpna se stalo účastníkem nehody také 70 chodců a v 58 případech se nehoda stala na přechodu pro chodce, v 38 případech v bezprostřední vzdálenosti do 20 metrů od přechodu pro chodce. Chodci zavinili jedenáct nehod. V 86 případech řidič od nehody ujel.
 
Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina budou i nadále v rámci běžného výkonu služby i v rámci mimořádně vyhlašovaných dopravně bezpečnostních akcí zaměřovat svoji pozornost na všechny komunikace, na nichž dochází nejčastěji k dopravním nehodám.  Zvýšená pozornost bude věnována také dohledu nad chováním řidičů nákladních vozidel, na řidiče motocyklů, cyklisty i chodce. Zejména s příchodem podzimu je potřeba, aby cyklisté dbali na správné osvětlení svého jízdního kola. Řidiči musí počítat s tím, že policisté budou kromě jiného kontrolovat, zdali řidič neusedl za volant pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky. Stejnou pozornost budeme věnovat technickému stavu vozidel.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
3. září 2011

 
 
 

vytisknout  e-mailem