Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní nehody na namrzlé a zasněžené vozovce

Bruntálsko - dopravní situace za pondělí a úterý a další zpráva 

Dopravní policisté během pondělí a úterý 25. – 26.11.2013 vyšetřovali celkem 4 dopravní nehody. Jedna z nich si vyžádala lehké zranění chodkyně.
 
25.11.2013 nehoda autobusu.JPGFoto: dopravní nehoda autobusu ze dne 25.11.2013
Dne 25.11.2013 v 05:40 hodin na silnici I/11 při jízdě od obce Václavov na Bruntál řidič autobusu vlivem namrzlé vozovky a prudkého nárazového větru najel na pravou krajnici, kde došlo k sjetí pravého předního kola do silničního příkopu. Následně vlivem setrvačnosti sjel autobus celou pravou stranou do příkopu. Došlo k poškození směrového sloupku. V autobusu se v době dopravní nehody nacházelo 20 cestujících. Ke zranění řidiče ani přepravovaných osob nedošlo. Škoda na autobusu činí okolo 50 tisíc korun, na směrovém sloupku asi 500 korun.
 
Druhá dopravní nehoda se stala také v pondělí 25.11.2013 v Bruntále na ulici Polní v 05:45 hodin. Zde 38letá řidička osobního motorového vozidla Toyota Land Cruiser, jedoucí ve směru k ulici Zahradní pravděpodobně nepřizpůsobila rychlost jízdy stavu komunikace. Při své jízdě sice zareagovala na skupinu chodců, přecházející silnici tím, že sešlápla brzdový pedál, ale vozidlo se dostalo na kluzkém a zasněženém povrchu silnice do nekontrolovatelného smyku a pokračovalo v jízdě přímým směrem. V tuto chvíli došlo ve středu komunikace ke střetu vozidla, které již jelo minimální rychlostí s 46letou chodkyní. Řidička okamžitě poskytla chodkyni první pomoc a svým vozidlem ji převezla do Podhorské nemocnice v Bruntále k ošetření. Poté sama tuto událost oznámila na Policii České republiky. Chodkyně utrpěla lehká zranění. Zraněná žena přecházela komunikaci v místě, kde se žádný přechod pro chodce nenachází.
 
26.11.2013 dopravní nehoda Renaultu ScénicFoto: dopravní nehoda Renaultu Scénic ze dne 26.11.2013
Třetí nehoda na zasněžené komunikaci se stala 26.11.2013 v 08:55 hodin v obci Rudná pod Pradědem. Zde 24letý řidič vozidla Renault Scénic jedoucí ve směru od obce Malá Morávka na sněhem pokryté komunikaci nepřizpůsobil rychlost vozidla a v klesání při průjezdu mírnou pravotočivou zatáčkou dostal smyk, který nezvládl, vyjel za pravý okraj komunikaci a přední částí narazil do sloupu veřejného osvětlení. Celková způsobená škoda činí okolo 30 tisíc korun.
 
Poslední nehoda ze dne 26.11.2013 se stala v 09:30 hodin na ulici Dělnická v Bruntále. Řidička osobního motorového vozidla Škoda Fabia narazila do zaparkovaného vozidla Citroen C3. K dopravní nehodě mělo dojít tak, že 35letá řidička jedoucí ve směru od ulice Horní patrně nepřizpůsobila rychlost vozidla stavu a povaze komunikace a při průjezdu levotočivou zatáčkou dostala na souvislé sněhové pokrývce smyk. Tento manévr již nezvládla a narazila do boku zaparkovaného vozidla Citroen. Na vozidle Škoda Fabia vznikla škoda okolo 4 tisíc korun a na citroenu asi 15 tisíc korun. Řidičku fabie, která narazila do citroenu, musela po oznámení dopravní nehody dohledat až hlídka policie dopravního inspektorátu Bruntál. Ač žena tvrdila, že po střetu zanechala za stěračem poškozeného vozidla svůj telefonní kontakt, policisté zde žádný nenalezli. Dopravní nehodu naštěstí viděla jiná žena, která si poznamenala registrační značku a typ vozidla a tento sama dala za stěrač vozidla Citroen.
 
 
Další zpráva:
 
Pěstovali, sušili a kouřili marihuanu
 
Někteří mladí lidé žijí v mylné představě o užívání či pěstování omamných nebo psychotropních látek. Myslí si, že mít pro sebe opravdu malé množství této látky je vlastně legální a nic jim za to nehrozí. Opak je pravdou, na kterou poukazujeme níže uvedenými případy.
 
Možnou trestnou činnost třech mladých mužů z Rýmařovska ve věku okolo 25let prověřovali bruntálští kriminalisté specializující se na problematiku „toxi“. Asi v polovině července zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.
 
U všech podezřelých byly provedeny domovní prohlídky. V místě trvalého bydliště prvního mladého muže byly zajištěny věci sloužící k užívání a zpracování psychotropní látky včetně sušené rostlinné hmoty s obsahem delta-9-THC a 1 kus rostliny konopí. Mladík si měl opakovaně od měsíce června 2012 do července 2013 pěstovat rostliny konopí a to vždy do 2 kusů, které měl následně usušit a sám užít ke kouření. Dále měl v roce 2013 vysadit 1 rostlinu konopí, kterou si pro sebe pěstoval na zahradě svého domu.
V druhém případě byly zajištěny 4 rostliny konopí s obsahem delta-9-THC i s usušenou marihuanou a digitálními váhami. Muž měl do května do července roku 2013 pěstovat 4 rostliny konopí, přičemž již část z 2 rostlin sušil i užíval sám pro svou potřebu.
U posledního z mužů v místě bydliště nebyly zajištěny žádné věci důležité pro trestní řízení, podezřelý si měl 2 rostliny konopí pěstovat pro svou potřebu na volném prostranství v době od května do července roku 2013. Byly u něj zajištěny věci sloužící k užívání psychotropní látky a rovněž i věci obsahující psychotropní látku delta-9-THC. Dále také metamfetamin ve stopovém množství. Všechny zajištěné věci byly odeslány ke znaleckému zkoumání.
 
Komisař služby kriminální policie a vyšetřování Bruntál prověřováním všech skutečností zjistil, že v daných věcech nebyla ze strany podezřelých naplněna skutková podstata trestných činů, jelikož legislativa udává hodnoty určující množství větší než malé u rostlin obsahující omamnou nebo psychotropní látku pro účely trestního zákoníku v počtu více než 5 rostlin. Přesto výše zmiňovaná činnost, které se měli dopustit tři mladí muži, je nelegální, a proto na základě všech zjištění kriminalista v těchto dnech případ odevzdal k projednání Městskému úřadu v Rýmařově. Muži jsou podezřelí ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. Za tento přestupek hrozí finanční pokuta až do výše 15 tisíc korun.
 
Muž, u kterého byly zajištěny 4 rostliny konopí, je navíc podezřelý ze spáchání přestupku v dopravě v souvislosti s užitím návykové látky. Podezřelý měl dne 21.7.2013 vykouřit marihuanu s obsahem delta-9-THC a třetího dne (23.07.2013) ráno byl policejní hlídkou zastaven v Bruntále na ulici Olomoucká jako řidič osobního motorového vozidla Ford. Kontrolním testem byla zjištěna pozitivní reakce na užití THC. Muž se také podrobil odběru biologického materiálu, kdy chemickým toxikologickým vyšetřením byla v krvi řidiče prokázána přítomnost kyseliny delta-9-THC. Dále byl vypracován znalecký posudek psychiatra. Na základě těchto zjištění byla věc odevzdána Městskému úřadu v Rýmařově k dalšímu projednání.
 
 
 
vrchní asistent pprap. Bc. Pavla Welnová
 
27.11.2013

vytisknout  e-mailem