Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravní nehody a zákonné pojištění

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatel požadoval poskytnutí následujících informací:

Kolik bylo od 1.1.2018- 30.1.2019 způsobeno dopravních nehod vozidly při dopravních nehodách bez zákonného pojištění vozidel.

Kolik bylo způsobeno dopravních nehod od 1.1.2018 - 30.1.2019 vozidly pouze stojícími na pozemní komunikaci bez zákonného pojištění.

Disponuje Policie ČR on line přístupem do databáze pojišťoven nebo ČKP, aby v případě dopravní nehody mohla zkontrolovat vozidlo zda má v inkriminovanou dobu zaplaceno zákonné pojištění?

Nebo zda vůbec v případě běžné silniční kontroly má možnost ověřit zda případně předložená zelená karta je uhrazena a nepředkládá kontrolovaný účastník silničního provozu neplatný doklad ve smyslu zaniknutí zel. karty z důvodu neplacení?

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. předmětnou žádost posoudila a sdělila žadateli následující:

K dotazu kolik bylo od 1. 1. 2018 - 30. 1. 2019 způsobeno dopravních nehod vozidly bez zákonného pojištění vozidel povinný subjekt sdělil, že tento údaj není statisticky evidován, tudíž policie tímto souhrnným údajem nedisponuje. V případě, že policista zjistí protiprávní jednání spočívající v neplatném dokladu zákonného pojištění vozidla nebo jeho neexistenci, tak toto zjištění oznámí místně příslušnému správnímu úřadu.

K dotazu, kolik bylo způsobeno dopravních nehod od 1. 1. 2018 - 30. 1. 2019 vozidly pouze stojícími na pozemní komunikaci bez zákonného pojištění povinný subjekt sdělil, že vozidlo stojící na komunikaci nemůže způsobit dopravní nehodu, a to vzhledem k definici dopravní nehody dle ustanovení § 47 odst. 1 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, v platném znění, který zní: "Dopravní nehoda je událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka, která se stala nebo byla započata na pozemní komunikaci a při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla v pohybu." Informacemi k počtu dopravních nehod pro případ, že stojící vozidlo na pozemní komunikaci bez zákonného pojištění bylo poškozeno při dopravní nehodě jiným jedoucím vozidlem, stejně jako u první otázky policie souhrnně nedisponuje, jelikož je statisticky neeviduje.

K posledním dvěma otázkám, zda Policie České republiky disponuje on-line přístupem do databáze pojišťoven nebo ČKP, aby v případě dopravní nehody mohla zkontrolovat vozidlo, zda má v inkriminovanou dobu zaplaceno zákonné pojištění a zda v případě běžné silniční kontroly je Policie České republiky schopna zjistit, zda bylo zákonné pojištění uhrazeno, sdělil povinný subjekt, že v rámci informačních systémů Policie České republiky má policista on-line přístup do databáze ČKP, ve které však může zjistit pouze informaci, zda má vozidlo zákonné pojištění uzavřeno či nikoliv a zda je toto zákonné pojištění platné. Údaje o úhradách zákonného pojištění k dispozici nejsou.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 22. 3. 2019

vytisknout  e-mailem