Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehody

BEROUNSKO – Střety se zvěří. 

Dne 2. srpna 2019 v 23:45 hodin řídil v katastru obce Libomyšl na silnici III. třídy, ve směru od obce Libomyšl směrem na obec Neumětely, osobní automobil tovární značky BMW X5. V km 1,412 uvedené komunikace řidiči vběhlo náhle z levého travnatého silničního příkopu do jízdní dráhy divoké prase. Střetu již nebylo možné zabránit a v důsledku toho došlo ke střetu přední části vozidla s divokým prasetem, které vlivem nárazu uhynulo. U řidiče byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 45.000,-Kč.

K další dopravní nehodě, kdy došlo ke střetu s lesní zvěří, vyjížděli policisté dne 4. srpna 2019 v 00:05 hodin. Řidička jela se svým vozidlem po silnici III/23511, ve směru od obce Líšná směrem na obec Žebrák. V km 10,105 uvedené komunikace řidičce náhle vběhlo do vozovky z levé strany ze silničního příkopu také divoké prase a v důsledku toho došlo ke střetu přední části vozidla s divočákem. Prase poté odběhlo do lesa. U řidičky byla provedena dechová zkouška na alkohol s negativním výsledkem. Ke zranění osob nedošlo. Způsobená škoda byla vyčíslena na částku 30.000,-Kč.

Řidiči pozor na lesní zvěř

Policisté upozorňují všechny řidiče, aby v místech lesního porostu a polí, za snížené viditelnosti, v nočních a brzkých ranních hodinách dbali zvýšené opatrnosti a přizpůsobili svou jízdu, aby v případě výskytu lesní zvěře dokázali včas zareagovat. Odborníci nedoporučují, aby v okamžiku, kdy již nelze střetu zabránit, náhle měnili řidiči směr jízdy, neboť tímto manévrem může dojít k daleko fatálnější havárii, např. nárazu do stromu. Pokud mají řidiči zapnutá dálková světla, dochází k oslnění zvěře, proto je lepší dálková světla v tento okamžik přepnout. Pokud dojde ke střetu se zvěří, měli by řidiči přivolat na místo policisty, kteří o úhynu vyrozumí myslivecké sdružení, nebo tak musí učinit sami.

Jestliže se některý z řidičů rozhodne si sraženou zvěř ponechat a z místa odvézt, dopustí se trestného činu zatajení věci, za který mu v případě odsouzení může hrozit až roční trest odnětí svobody.

Lesní zvěř nepatří majiteli lesa ani komukoli jinému. Náhradu škody od myslivců čekat nemůžete. V okamžiku, kdy svým vozem zvěř srazíte, se zvěř stává majetkem mysliveckého sdružení, které má v místě dopravní nehody svůj revír. V případě, že máte havarijní pojištění, škoda se likviduje pojišťovnou standardně jako u jakékoli jiné nehody. Pokud takto pojištěni nejste, škodu musíte uhradit ze svého.

por. Bc. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
5. srpna 2019

vytisknout  e-mailem