Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Dopravní nehodu oznámili vodáci

Jihočeský kraj - Ve středu došlo v kraji k několika závažným dopravním nehodám, jednu z nich oznámili dokonce z řeky vodáci. 

Uplynulá středa přinesla několik závažných dopravních nehod. Stále je tak potřeba apelovat na řidiče, aby dodržovali pravidla silniční bezpečnosti a zbytečně nehazardovali.

V Kaplici krátce po jedné hodině odpolední řidič vozidla Škoda Rapid v ulici Náměstí předjížděl vlevo stojící kolonu vozidel před přechodem pro chodce, vjel na vyvýšený chodník, kde před přechodem stály dvě děti a přední částí vozidla do nich narazil. Obě děti utrpěly zranění a byly převezeny do nemocnice. Řidič vozidla se na místě podrobil dechové zkoušce na zjištění alkoholu s negativním výsledkem. Dopravní nehodu vyšetřují policisté z Českého Krumlova.

Před třetí hodinou odpolední byla policistům oznámena další vážná dopravní nehoda u Rožmberka nad Vltavou. Na linku policie 158 volali vodáci, že z řeky z raftu viděli, jak vozidlo vylétlo ze silnice do lesa, také upřesnili, že u nehody zastavují další vozidla. Na místo ihned vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému. Policisté zjistili, že řidič stříbrného Peugeotu (nar. 1990) i jeho spolujezdkyně (nar. 1999) jsou zraněni. Řidič vozidla policistům přiznal vypité pivo. Sami policisté pak navíc zjistili, že nemá řidičské oprávnění. Záchranáři i policisté museli ještě na místě vše prohledat, hasiči nadzvedávali vrak vozidla, neboť oba zranění se nedokázali shodnout, zda s nimi ještě necestovalo dítě. Naštěstí se zjistilo, že hledané dítě je v pořádku u kamarádky. Pravděpodobně tak zapracoval u obou zraněných otřes z nehody.

Před sedmou hodinou došlo k další závažné nehodě na Strakonicku u Drahonic. Mladý řidič pravděpodobně nepřizpůsobil rychlost své jízdy s vozidlem Citroen svým schopnostem i mokré vozovce a havaroval. Vozidlo se převrátilo přes střechu a řidič (nar. 2001) utrpěl  závažná zranění a byl v bezvědomí transportován vrtulníkem do nemocnice, po neodkladném ošetření na místě. Policisté zajistili odtah vozidla a vyrozuměli příbuzné řidiče.

Řidiči buďte opatrní!

Za uplynulé pololetí došlo v Jihočeském kraji celkem k 1950 dopravním nehodám. Při nehodách zemřelo devatenáct osob. Devadesát tři osob bylo těžce zraněno. Lehce zraněno bylo 809 osob. U 169 řidičů byl zjištěn alkohol. Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy a nepřiměřená rychlost. Nejčastěji se „bouralo“ ve středu. Ve 468 případech došlo k nehodám na mokrém povrchu.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

9. července 2020

vytisknout  e-mailem