Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní nehodovost za uplynulé tři víkendy

KRAJ - Středočeští policisté řešili celkem 239 dopravních nehod 

Po vyhlášení nouzového stavu se významně změnil provoz na středočeských silnicích. Vzhledem k tomu, že ale i v současné situaci přibývá neukázněných řidičů, kteří nerespektují platné předpisy, překračují maximální povolenou rychlost a následně v mnoha případech způsobí dopravní nehodu, museli se i o těchto víkendech středočeští policisté zaměřit na kontroly řidičů na středočeských silnicích a dálnicích. Dopravních nehod v souvislosti s vyhlášeným nouzovým stavem a tím souvisejícím omezeným provozem na českých silnicích ubylo (oproti loňskému roku za stejné období), avšak ani jejich stávající počet není příliš optimistický.

Dopravní nehodovost ve Středočeském kraji za uplynulé 3 víkendy
Víkend 3. – 5. dubna 2020
Během tohoto víkendu řešili dopravní policisté na středočeských silnicích a dálnicích celkem  75 dopravních nehod. Oproti loňskému roku je to za stejné období o 38 případů méně. Při těchto dopravních nehodách byly 2 osoby těžce zraněny, 18 osob lehce a 1 osoba při dopravní nehodě zemřela, kdy se jednalo o motorkáře. Právě nehody motorkářů tvoří z celkového počtu 75 nehod dohromady 8 dopravních nehod. V pěti případech se jednalo o dopravní nehody, kdy sehrál roli alkohol.

Víkend 10. – 12. dubna 2020
Ani tento víkend se neobešel bez dopravních nehod, oproti předešlému víkendu se však obešel bez ztrát na lidských životech. Během tohoto víkendu řešili dopravní policisté taktéž 75 dopravních nehod, kdy  byly 2 osoby těžce zraněny a 26 osob zraněno lehce. Oproti loňskému roku je to za stejné období o 53 případů méně.
Celkem šest řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu. V sobotu 11. dubna 2020 kolem 17 hodiny došlo k dopravní nehodě osobního vozidla s kamionem na dálnici D5 na 32. km ve směru jízdy na Prahu. Řidič osobního vozidla jel v pravém jízdním pruhu, plně se nevěnoval řízení a na poslední chvíli si všiml nákladního vozidla, které jelo po dálnici nízkou rychlostí. Řidič osobního vozidla strhnul řízení do levého jízdního pruhu, kdy narazil pravou přední částí zadní části kamionu a tak došlo i ke zranění osob z osobního vozidla. Řidič kamionu odjel z místa dopravní nehody, následně byl policisty zastaven v obci Zdice a na místě byl podroben dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, kdy byl výsledek pozitivní, a řidiči bylo naměřeno přes 3,5 promile alkoholu v dechu.

Víkend 17. – 19. dubna 2020
Poslední z těchto tří víkendů byl, co se týče dopravních nehod, nejhorší. Středočeští dopravní policisté řešili celkem 89 dopravních nehod, což je ale oproti loňskému roku o 52 nehod méně. Jeden řidič motocyklu při dopravní nehodě utrpěl zranění neslučitelná se životem, 4 osoby byly těžce zraněny a 28 osob bylo zraněno lehce. V sedmi případech usedli řidiči za volantem pod vlivem alkoholu a jeden řidič pod vlivem omamných a psychotropních látek.

Celkem tedy za tyto tři víkendy došlo ve Středočeském kraji k 239 dopravním nehodám, které museli dopravní policisté řešit. Oproti loňsku je t za stejné období o 143 dopravních nehod méně. Ve 43 případech byla příčinou dopravní nehody rychlá jízda, ve 27 případech se jednalo o nehodu, kdy řidič nedal přednost v jízdě a celkem ve 101 případech se jednalo o dopravní nehody zapříčiněné způsobem jízdy řidičů (tz. například nevěnování se řízení, nedodržení bezpečné vzdálenosti, otáčení se, objíždění atd.)

„Rekordmanem“, který absolutně nerespektoval maximální povolenou rychlost, byl řidič osobního vozidla značky Volkswagen Golf, který jel 18. dubna krátce po poledni po dálnici D8, kde je povolená rychlost 130 km/h. Tam byla řidiči automatizovaným radarem naměřena rychlost 204 km/h.

Středočeští policisté se budou i nadále věnovat dohledu nad bezpečností silničního provozu na silnicích i dálnicích Středočeského kraje. Jezděte prosím bezpečně a ohleduplně ke všem účastníkům silničního provozu tak, aby nedocházelo ke zbytečným nehodám, které mohou mít velmi tragické následky.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
24. dubna 2020

Odkazy do noveho okna

1 DN kamion, motorka

1 DN kamion, motorka 

Detailní náhled

2 víkendové kontroly 1

2 víkendové kontroly 1 

Detailní náhled

3 víkendové kontroly 2

3 víkendové kontroly 2 

Detailní náhled

4 víkendové kontroly 3

4 víkendové kontroly 3 

Detailní náhled

překročení rychlosti

překročení rychlosti 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem