Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost za rok 2010

Na Domažlicku evidují dopravních nehod méně 

Dopravní policisté za loňský rok evidují celkem 447 dopravních nehod, při kterých bylo 13 osob zraněno těžce, 153 osob bylo zraněno lehce a 5 osob bylo usmrceno. V porovnání s údaji za předloňský rok se jedná o pokles hodnot u některých uvedených kategorií. V roce 2009 totiž policisté evidovali celkem 459 nehod, tedy o 12 více než v roce 2010. Těžce zraněných osob v roce 2009 evidovali policisté 18, což je o 5 více, lehce zraněných osob bylo 183, tedy o 30 více a usmrcených osob bylo 8, což je o 3 více. Celková škoda přesáhla 33 milióny korun. V tomto případě je to přibližně o 1,6 milionu korun více než v roce 2009.
Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to 417. Řidiči nemotorových vozidel zavinili 8 nehod a na chodce připadají 2 dopravní nehody. V tomto případě se jedná o nárůst o 2 dopravní nehody v porovnání s rokem 2009. Děti do 15 let byly účastníky dopravních nehod ve 24 případech – i v tomto směru se oproti předloňskému roku jedná o nárůst, a to o šest případů.
Požití alkoholu ze strany řidiče bylo při dopravních nehodách zjištěno ve 43 případech.
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou opět způsob jízdy (277 případů), nepřiměřená rychlost (98 případů) a nedání přednosti v jízdě (38 případů).
V souvislosti s lokalizací dopravních nehod na Domažlicku lze konstatovat, že z celkového počtu 447 dopravních nehod se jich 214 stalo v obci, zbylých 233 nehod policisté evidují mimo obec. K největšímu počtu nehod dochází na silnicích první třídy, kde jich policisté za rok 2010 evidují 149. Na silnicích třetí třídy policisté evidují nejméně dopravních nehod, a to 77, na místních komunikacích, což jsou komunikace ve městech a obcích, je evidováno 71 dopravních nehod. Největší počet nehod na silnicích první třídy 1/26, což je komunikace vedoucí přes obec Holýšov na hraniční přechod Folmava, ve druhém případě silnice 1/22 se jedná o komunikaci vedoucí mezi obcí Klatovy a hraničním přechodem Lísková. Následky těchto nehod jsou závažné, neboť z větší části se jedná o dopravní nehody, kde je příčinou nepřiměřená rychlost jízdy.
Dnem v týdnu, kdy dochází k největšímu počtu dopravních nehod, je pondělí. Policisté v tomto dni evidují 89 nehod. Na dalším místě je s počtem 71 dopravních nehod pátek.  Nejméně nehod, a to 46, připadá na neděli.
Závěrem řidičům jen připomeňme, že na základě vyhlášky ministerstva vnitra, musí mít od ledna letošního roku ve svých vozidlech autolékárničky, které  musí obsahovat mimo jiné i resuscitační masku s výdechovou chlopní a filtrem, isotermickou fólii o rozměrech nejméně 200 cm x 140 cm, nůžky se zaoblenými hroty a leták o postupu při zvládání dopravní nehody.  

por.Bc. Otakar Roll
2. března 2011
 
 

vytisknout  e-mailem